Remunicipalització

28 juny – Jornada sobre el futur de l’Aigua a Terrassa. La nostra Aigua, el seu Negoci

El proper dissabte dia 28 de Juny, la Taula de l’Aigua de Terrassa farà la seva presentació pública amb una jornada de reflexió ciutadana sobre el futur de l’Aigua, que es farà a la Biblioteca Central del municipi egarenc i és oberta a tota la ciutadania.

L’Aigua és un bé essencial per a la vida, un dret humà reconegut per la ONU i un servei que els municipis tenen l’obligació de proveir als seus ciutadans. En la situació de crisi actual, moltes llars arreu de Catalunya tenen dificultats per afrontar el pagament d’aquest servei bàsic. A Terrassa, l’any 2012 es van incoar 23.000 expedients de tall d’aigua, dels quals 5.200 es van fer efectius.

L’abastament d’Aigua a Terrassa el gestiona La Mina Pública d’Aigües de Terrassa, una empresa privada que gaudeix d’una concessió atorgada l’any 1941 per a un període de 75 anys. Aquesta concessió acaba l’any 2016, moment en què el municipi haurà de decidir quin model de gestió adopta per als propers anys. Les possibilitats que es plantegen són tornar a concessionar el servei, crear una empresa mixta (participada per una empresa privada i per l’Ajuntament) o remunicipalitzar el servei, es a dir, adoptar una gestió directa per part del municipi, sense intermediaris mercantilistes.

La Mina va nàixer com una empresa participada per un grup de famílies de Terrassa, però a dia d’avui el seu accionariat compta, entre d’altres, amb Agbar, que té més del 30% de les accions. Les entitats socials i persones individuals que formen la Taula de l’Aigua veuen amb preocupació que Agbar prengui el control de la gestió de l’Aigua a Terrassa amb una altra concessió, donat el registre d’aquesta empresa, controlada per GDF-Suez i La Caixa: fracassos estrepitosos en els contractes obtinguts a l’Amèrica Llatina, nombre creixent de talls d’Aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), constants pujades de preus amb beneficis, gestió il·legítima a una vintena de municipis de l’AMB, escandaloses relacions corruptes entre Agbar i les elits polítiques, etc.

En aquest context, la Taula de l’Aigua considera que la ciutadania de Terrassa ha de fer una reflexió serena sobre el model de gestió que volem per al municipi. Amb la intenció d’iniciar aquest procés, La Taula ha organitzat aquesta jornada en la que participaran experts en gestió de l’Aigua, membres d’Aigua És Vida, de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Terrassa (FAVT) i representants de l’Ajuntament. També hi participarà un tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, que va remunicipalitzar el servei després 12 anys a les mans de SOREA, una de les filials del grup Agbar.

Si vols saber què es juga Terrassa a l’any 2016, amb la fi de concessió, NO HI FALTIS!

 

1406_Cartell jornada aigua

Article anterior

Agricultura privatiza con contratos millonarios la gestión de 104 embalses

Següent article

Ecuador: Asamblea Nacional aprobó ley de recursos hídricos

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *