Aigua PúblicaÀrea Metropolitana de Barcelona (ÀMB)BARCELONABesós i MaresmeDocuments

[COMUNICAT] 43 propostes sobre lꞋAigua per a l’Àrea Metropolitana de Barcelona davant la crisi global i lꞌemergència climàtica

Davant la greu situació de sequera, els moviments socials i ambientals de l’AMB presentem 43 demandes urgents, i instem als partits a incorporar-les als seus programes per les pròximes eleccions municipals.

Adhereix-te a les #43PropostesAiguaAMB amb la teva entitat

En un context d’emergència climàtica, on totes les projeccions indiquen un augment de les temperatures, augment de la freqüència dels esdeveniments extrems com sequeres i pluges torrencials i menys disponibilitat d’aigua, és urgent posar en marxa mesures d’adaptació al canvi climàtic. S’estima una disminució de la disponibilitat d’aigua per l’AMB del 22% aproximadament per al 2051. Davant d’aquest context, és urgent gestionar la demanda abans de planificar creixements urbanístics i econòmics. Si no plou passat l’estiu els talls a les llars metropolitanes poden ser una realitat. En aquest context, és raonable preguntar-se si té sentit seguir creixent com a ciutats referents en el turisme de masses.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ocupa el 2% del territori de Catalunya però hi viu el 42,8% de la població del país. Aquesta concentració poblacional ha generat greus desequilibris territorials que afecten directament les masses d’aigua de Catalunya, com passa amb el transvasament del riu Ter cap a Barcelona. La garantia dels cabals de manteniment, la renaturalització i el bon estat ecològic del Besòs i el Llobregat, i la recuperació i gestió sostenible dels aqüífers metropolitans han de ser les prioritats de la gestió de l’aigua per cuidar les fonts estratègiques d’aigua locals.

Ara mateix ho estem apostant tot a la dessalinització i reutilització. Aquestes mesures son necessàries, però cal diversificar al màxim les fonts d’abastament, sobretot tenint present el cost energètic i l’impacte sobre el rebut de les famílies. És per això que cal apostar fermament per l’aprofitament d’aigües grises i pluvials als edificis i crear mecanismes com les tarifes socials, mínims vitals i comptadors socials per garantir l’accés a l’aigua a tothom. L’aigua és un dret humà reconegut per les nacions unides que cal garantir.

La resposta a la crisi de l’aigua a l’AMB necessita d’una governança pública i comunitària, que ara mateix no és una realitat degut a la captura del govern de l’aigua per part dels interessos privats. Cal que els municipis instin a l’Àrea Metropolitana a facilitar la gestió pública pels municipis que ho desitgin en comptes de posar-hi obstacles, com s’ha fet fins ara. Cal impulsar la creació d’un observatori metropolità establert en el PECIA, que asseguri la governança de l’aigua per als ciutadans i usuaris, enlloc dels interessos privats d’AGBAR/VEOLIA/SUEZ.

Podeu descarregar el document “43 propostes sobre l’Aigua per a l’Àrea Metropolitana de Barcelona davant la crisi global i l’emergència climàtica” aquí.

Adhereix-te a les #43PropostesAiguaAMB amb la teva entitat

Recull de premsa

ACN (16/03/2023). Entitats socials i ambientals insten l’AMB a “facilitar” que els ajuntaments municipalitzin l’aigua

La Vanguardia (16/03/2023). Piden diversificar las fuentes de abastecimiento de agua ante la grave sequía

Públic (16/03/2023). Entitats socials i ambientals reclamen a l’AMB que faciliti la municipalització de l’aigua

TV3 – TN Comarques (16/03/2023).

324 (16/03/2023). Entitats socials i ambientals insten l’AMB a “facilitar” que els ajuntaments municipalitzin l’aigua

Nació Digital (16/03/2023). ​Entitats socials i ambientals insten l’AMB a facilitar que els ajuntaments municipalitzin l’aigua

Catalunya Ràdio (16/03/2023). Catalunya Migdia. A partir del minut 36.

Crónica Global (16/03/2023). Movimientos ambientales presentan 43 propuestas para combatir la sequía en Cataluña

Notas de Prensa (16/03/2023). Los movimientos sociales de Barcelona piden medidas más ambiciosas contra la sequía: «Después del verano pueden producirse apagones domésticos

El País (16/03/2023). Movimientos sociales de Barcelona reclaman medidas más ambiciosas contra la sequía: “Después del verano puede haber cortes en los hogares”

El Punt Avui (16/03/2023). Reclamen que les mesures contra la sequera no repercuteixin en les factures

La Xarxa (17/03/2023). Notícies en Xarxa – Matí

Xarxanet (17/03/2023). Moviments socials i ambientals de l’AMB presenten propostes sobre l’aigua davant l’emergència climàtica

Article anterior

[Acte] 43 propostes sobre Aigua per les eleccions municipals a l’AMB en context de sequera

Següent article

[AGENDA] Setmana del Dia Mundial de l'Aigua