Sin categoría

RdP – Aigua és Vida demanarà al Parlament Europeu que l’aigua estigui fora de les lleis de mercat

 

La plataforma Aigua és Vida impulsarà la recollida de firmes coordinada per la Federació de Sindicats Europeus de Serveis Públics, mitjançant la qual s’insta a la Comissió Europea a frenar per llei la consideració de l’aigua com un bé mercantil i que es reconegui efectivament el dret humà que és.

L’any 2010 l’assemblea general de les Nacions Unides va reconèixer per unanimitat el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament. Tanmateix, només a Europa, avui 2 milions de persones no tenen accés a l’aigua potable i a un sanejament adequat, i moltes més viuen en situació d’estrès hídric per la dificultat de fer front a les tarifes de l’aigua.

La consideració de l’aigua com un dret humà xoca frontalment amb la concepció mercantilista que té el recurs avui per part de nombroses institucions i administracions; les lleis del mercat prevalen per sobre de qualsevol consideració social. Sota aquesta lògica, les empreses privades assumeixen la gestió de l’aigua i operen sota criteris basats en la maximització del benefici, i no en la universalització de l’accés independentment de les condicions i capacitats econòmiques de cadascú. La liberalització dels serveis d’aigua està tenint forts impactes socials i mediambientals.

A Catalunya podem veure com la situació no és diferent. El procés de privatització que està vivint l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat reportarà beneficis multimilionaris a la companyia que n’obtingui la concessió durant els propers 50 anys, mentre la ciutadania ja estem patint importants augments de tarifa que aniran directament a la butxaca dels accionistes i no a millorar aquest servei públic. A més tenim una gestió de l’aigua domiciliar monopolitzada per una sola empresa, AGBAR, propietat de la francesa SUEZ i de La Caixa, que opera il·legalment a bona part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, està immersa en nombrosos escàndols i, com no, pugna per fer-se també amb Aigües Ter-Llobregat.

Per lluitar contra aquesta situació, des de la Federació de Sindicats Europeus de Serveis Públics s’ha impulsat una Iniciativa Ciutadana Europea -ICE-, campanya de recollida de firmes en la qual es reclama el compliment efectiu del Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament. Entre els seus objectius destaca l’exigència que els serveis d’aigua i sanejament no es regeixin per les normes del “mercat interior” i que s’excloguin els serveis d’aigua de l’àmbit de la liberalització.

La iniciativa, que està present a la majoria de països de la Unió Europea, necessita recollir un mínim d’un milió de firmes repartides en almenys 9 estats. A l’estat espanyol, on la iniciativa es coordina des de CCOO i UGT i compta amb el suport d’Aigua és Vida, es necessiten recollir un mínim de 50.000 firmes.

Article anterior

Presentació de la ICE i xerrada a Girona

Següent article

Entrevista de ràdio al programa "la Tarda de Girona" on presentem la Iniciativa Ciutadana Europea

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *