[Comunicat] Aigua és Vida alertem que l’augment del preu de l’aigua posa en risc el Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament
- El preu de l’aigua augmentarà un 30% al sistema Ter-Llobregat perquè el govern no ha pres les mesures necessàries de contenció de la demanda i, en canvi, ha focalitzat la solució en la producció d’aigua dessalinitzada.
- Aquest augment no pot ser aprofitat pels operadors en baixa per pujar el rebut de l’aigua de la ciutadania. Cal implementar un mínim vital que garanteixi l’accés al dret a l’aigua per a tothom acompanyat d’un sistema tarifari progressiu que penalitzi els consums elevats del sector domèstic, agrícola i industrial.
- Exigim a l’ACA i la Generalitat de Catalunya un estudi econòmic dels costos sobre el preu de l’aigua que pot comportar la posada en marxa de la dessalinitzadora del Foix i l’ampliació de la Tordera.
El cost de l’aigua pujarà un 30% a partir de gener de 2023 a 116 municipis abastits per l’operador en alta de la Generalitat, Aigües Ter-Llobregat (ATL), que subministra d’aigua a gairebé 5,5 milions de ciutadans de Catalunya (gairebé el 90% del total de la població). El motiu de la pujada és l’actualització de la tarifa d’electricitat de les dessalinitzadores que fa quasi dos anys que funcionen a màxim rendiment i són energèticament intensives.
El passat 23 de juny les entitats socials i ecologistes assistents a la Taula Nacional de l’Aigua convocada per la Generalitat de Catalunya vam presentar el document “Propostes per a fer front a la sequera i escassetat d’aigua a Catalunya”, on mencionem la necessitat de diversificar les mesures d’abastament i no apostar-ho tot a la producció d’aigua, sinó treballar també per la gestió i contenció de la demanda, començant pels grans consumidors.
Per a evitar nous augments no socialitzats, exigim un estudi públic sobre l’increment del preu de l’aigua que pot suposar la construcció de la dessalinitzadora del Foix i l’ampliació de la ITAM Tordera.
Ara són els Ajuntaments que han de decidir com repercutir aquest augment de l’aigua en alta. La majoria d’ells són abastits per empreses privades de gestió de l’aigua en baixa que compten amb un marge de beneficis privats, que demanem revisar per a garantir l’assequibilitat del dret a l’aigua per a la ciutadania.
Exigim la posada en marxa de mecanismes per a garantir l’accés al mínim vital indispensable de forma assequible per a tothom, entenent que l’aigua és un Dret Humà i no podem condicionar el seu accés a la capacitat econòmica de la ciutadania.
Aquest augment tarifari apareix en el moment en que la Síndica de Greuges demana als Ajuntaments que regulin el preu social de l’aigua per a les famílies en situació de vulnerabilitat, ja que avui dia només el 42% dels municipis ofereixen tarifes socials.
La mateixa Síndica indica que gairebé un 10% de la població de Catalunya té problemes per a pagar els rebuts de llum, aigua i gas, percentatge que augmentarà amb l’increment del cost de l’aigua si seguim el mateix camí.
Reiterem les següents demandes:
- Implementar un mínim vital que garanteixi l’accés al dret a l’aigua per a tothom acompanyat d’un sistema tarifari progressiu que penalitzi els consums elevats del sector domèstic però també de l’industrial i de l’agroramader.
- Un estudi públic sobre el possible increment del rebut de l’aigua que pot comportar la ITAM del Foix i l’ampliació de la ITAM Tordera.
- No permetre la pujada dels rebuts de l’aigua quan l’operador en baixa disposi de marge i beneficis privats.
- Contenir i reduir la demanda d’aigua. Això comporta aturar de manera inmediata projectes que comporten un gran consum d’aigua com el Hard Rock, els projectes urbanístics a l’AMB i l’augment del transvasament del Ter a la Costa Brava per a mantenir el seu creixement turístic i urbanístic.
- Diversificar les fonts d’abastament i apostar per solucions de petita escala i descentralitzades, com l’aprofitament dels recursos hídrics alternatius (aigua pluvial, grisa i del freàtic) i la recuperació de pous i aqüífers.
Recull de premsa
La Vanguardia (11/10/2023) “La proveedora de agua atribuye al coste eléctrico la subida de la tarifa del agua”
Kaos en la Red (13/10/2023) Catalunya: “el aumento del precio del agua pone en riesgo el Derecho Humano al Agua y el Saneamiento”