Àrea Metropolitana de Barcelona (ÀMB)Manifestos

Comunicat – Antifrau assenyala irregularitats per part d’AMB i AGBAR

Antifrau assenyala irregularitats per part de l’AMB i AGBAR

La majoria de justificacions que van donar lloc a la creació de la Societat d’Economia Mixta el 2012 queden en entredit per Antifrau

Antifrau apunta a què Agbar podria tenir contractes de servei extingits

Barcelona, 5 de març de 2015. L’Oficina Antifrau de Catalunya ha respost a la denúncia que presentà la plataforma Aigua és Vida el passat 10 de febrer de 2014 sobre les circumstàncies en les quals es creà la Societat d’Economia Mixta (SEM) entre el Grup AGBAR i l’Àrea Metropolitana de Barcelona -AMB. Així mateix Antifrau ha emès un informe de recomanacions a l’AMB del qual se’n desconeix el contingut complet, havent rebut Aigua és Vida un extracte del mateix.

En la comunicació de l’Oficina Antifrau s’assenyala que l’adjudicació a dit del soci privat en l’empresa mixta és «qüestionable des de la correcte gestió dels interessos generals», així com «no es justifica suficientment la impossibilitat de promoure la concurrència» d’un altre soci privat. Alerta a l’AMB que «l’adjudicació directa de contractes públics té un caràcter totalment excepcional. Això implica que hagi d’estar sòlidament justificada. La justificació ha de basar-se en una anàlisi tècnica i econòmica de les possibles solucions alternatives, i en la demostració de la seva inviabilitat tècnica o del seu cost superior», elements que tal i com ha denunciat Aigua és Vida, mai s’han prodruït.

Pel que fa al cànon concessional de 20 milions d’€ en qüestiona el concepte i el fi, apuntant que podria ser simplement una forma d’amagar «una mala evolució futura del negoci». També posa en dubte la figura del cànon de coneixement o knowhow de 5 milions d’€ que AGBAR imposa a la SEM, «en tant en quant aquesta contraprestació podria produir una situació d’enriquiment injust d’AGBAR que veuria doblement retribuïda la seva capacitat gestora».

Pel que fa a la valoració d’actius que aporta AGBAR, de 476,5 milions d’€, exposa que «sembla versemblant la tesi d’Aigua és Vida que el mètode emprat en la valoració dels actius distorsiona substancialment el resultat final obtingut», i afegeix que «resulta especialment significativa la brevetat i pobresa de justificació, així com, el dèficit evident en la fiscalització de l’expedient per la Intervenció de l’AMB». I finalment, també apunta que la compra per part de l’AMB d’actius de AGBAR, per valor de 190 milions d’€, són «igualment qüestionables». Per acabar apuntant que «la fiscalització de l’expedient considerat presenta deficiències molt significatives».

També qüestiona «una clara asimetria de posicions en la negociació, AGBAR, en possessió de molta més informació i recursos» i l’AMB, excessivament disposada a assumir acríticament les propostes de la primera. Així mateix, afirma que no s’aprecia que l’AMB «hagi avaluat la possibilitat de licitar el contracte; ni que s’hagi dut a terme, sense cap vinculació amb el grup AGBAR, un anàlisi exhaustiva i en profunditat dels aspectes econòmics principals de l’operació contractual considerada».

L’informe també apunta a un dels elements crucials de la situació de l’aigua a l’AMB, com són els contractes de gestió d’AGBAR en una vintena de municipis. En aquest sentit Antifrau apunta que «es troba a faltar una anàlisi jurídica i especialment econòmica dels títols d’empara dels quals AGBAR ha vingut prestant el servei de subministrament d’aigua» i apunta clarament a que alguns d’ells podrien ser «declarats extingits o rescatats» per l’AMB. Cal recordar que ja el 2010, una sentència judicial qualificà «d’il·legítima» la gestió d’AGBAR.

Els arguments exposats són els mateixos que venim denunciant des de la Plataforma Aigua és Vida i que, convé no oblidar-ho, a més a més d’un atemptat contra l’interès general suposaran al llarg dels propers 35 anys un cost addicional per a la ciutadania de 124 € per família i any, sobrecost totalment injustificat que només respon als interessos d’una minoria que busca enriquir-se amb un servei bàsic com és l’aigua.

No és ni molt menys el primer cop que es posa en dubte les pràctiques del Grup AGBAR. Els casos Pokémon i Manga estan destapant la relació clientelar, de suborns i de tràfic d’influències entre AGBAR i nombrosos càrrecs polítics de tot l’estat espanyol, amb un dels gerents del grup AGBAR detingut; també s’han donat casos d’irregularitats en adjudicacions vinculades a AGBAR a, almenys, Múrcia, Gandia, Barcelona, Madrid, León, Vigo (amb el cas Pato) i Torredembarra, amb detinguts, imputats o processos oberts en tots els casos; la recent comissió d’investigació de Girona està posant en dubte el compliment de les obligacions contractuals bàsiques per part d’AGBAR en la prestació del servei. I així un llarg etcètera.

Davant de tot plegat exigim, en primer lloc, que es faci públic l’informe complet que Antifrau ha remès a l’AMB amb les seves observacions sobre les irregularitats del procés. I, en segon lloc, considerem que cal iniciar una investigació profunda sobre la situació de la gestió de l’aigua a l’AMB, motiu pel qual des de la Plataforma Aigua és Vida instem als poders públics i judicials a emprendre totes les accions que estiguin al seu abast per tal d’esclarir la veritat, protegir la ciutadania davant de pràctiques abusives sobre aquest bé essencial que l’ONU va declarar com un Dret Humà fonamental, i depurar responsabilitats.

Més informació:

www.plataformaaiguaesvida.wordpress.com

Article anterior

Sobre la crescuda de l'Ebre i el transvasament del PHN

Següent article

Antifraude ve "injustificada" la cesión a AGBAR del negocio del agua

1 Comentari

  1. […] la municipalització del servei [2]. Tenint en compte les nombroses irregularitats que assenyala l’Oficina Antifrau al voltant del procés de creació de l’empresa mixta i els impactes que aquesta nova […]