Sin categoría

ATLL supera el primer test

La firma participada per Acciona pagarà aviat el primer cànon anual a la Generalitat

La gestora de l’aigua de l’àrea de BCN invertirà 20 milions fins a finals de l’any que ve

Aigües Ter Llobregat (ATLL), concessionària de la Generalitat que proveeix d’aigua l’àrea metropolitana de Barcelona i nou comarques, amb cinc milions d’habitants, invertirà fins a finals del 2014 uns 20 milions d’euros en millores d’infraestructures hídriques i està a punt de tancar el primer informe de gestió després de la seva privatització.

Després d’un convuls inici de la concessió l’1 de gener, amb una batalla jurídica promoguda per Aigües de Barcelona (Agbar), perdedora del concurs, la companyia ha superat el seu primer any.«Els fets demostren que el servei és viable al preu ofert, malgrat el que deien els competidors», explica el director general d’ATLL, Alfredo Gutiérrez. L’empresa, que dóna feina a 221 treballadors, afronta ara el pagament del primer cànon a la Generalitat (més de 10 milions), com estipula la concessió. La d’ATLL és fins ara la privatització més important empresa per la Generalitat.

A més d’informes mensuals en què es comparen els objectius marcats en el contracte i que es remeten a l’ACA, que de titular d’ATLL ha passat a ser l’organisme regulador, l’empresa s’haurà de sotmetre a un informe anual i a una auditoria externa. A més a més, el gerent de l’ACA, Joan Pinyol, forma part del consell, amb veu, però sense vot. La junta d’accionistes d’ATLL aprovarà els comptes al març, però els objectius de la concessió s’estan complint, segons Gutiérrez.

Interès del 5%

A l’adjudicar-se la gestió el 27 de desembre passat, l’empresa, els principals accionistes de la qual són Acciona i el banc brasiler BTG Pactual, va desemborsar 298,6 milions. La resta, fins a 696,9 milions, es pagarà en 50 anys amb un interès anual del 5%. L’operació va permetre al Govern reduir en gairebé 1.000 milions el dèficit del 2012.

Tres actuacions del pla d’inversions previst fins a finals de l’any que ve i autoritzat per l’ACA absorbiran el 40% del total. Es tracta de la posada al dia de la planta del tractament d’aigua potable del Ter, de l’estació distribuïdora de Trinitat, i la impermeabilització de túnel que uneix l’embassament del Pasteral amb la planta del Ter. Algunes obres ja comptaven amb projectes d’enginyeria i altres no.

La concessionària té el compromís d’emprendre inversions per 139 milions durant els 10 primers anys del contracte. Però tan sols pot repercutir en tarifa inversions per 122 milions, ja que en la seva oferta es va comprometre a una baixa del 12,5% sobre els 139 milions.

Els ingressos d’aquesta operadora pugen a uns 135 milions anuals que paguen les companyies subministradores minoristes. Algunes són municipals. Es dóna la circumstància que Agbar, subministradora de més d’una vintena de municipis de l’àrea metropolitana i altres ciutats, consumeix al voltant del 70% els recursos que gestiona ATLL. És, per tant, el seu principal client.

Tarifa

En la licitació, el consorci que controla avui ATLL es va comprometre a una tarifa majorista de 0,7088 cèntims per metre cúbic a partir del 2015, fet que suposava un augment gradual. La seva competidora oferia 0,79 cèntims des del 2013. La tarifa majorista ha pujat aquest any el 4,25% tal com estableix el contracte. Al seu torn s’actualitza un 0,7% per compensar la inflació. El contracte preveia apujar el 13,48% la tarifa, però en tres fases (2013, 2014 i 2015). Abans del concurs, l’ACA va aprovar una pujada de tarifes majoristes del 70% per superar l’asfíxia financera de la companyia pública.

L’empresa carregava amb un deute d’uns 800 milions, assumit per la Conselleria de Política Territorial. La Generalitat és, al seu torn, la propietària dels actius i podrà reduir aquest passiu amb el cànon i els interessos percebuts durant 50 anys.

El contracte de concessió preveu una revisió de tarifes cada cinc anys. La primera serà el 2018. Les eficiències obtingudes s’hauran de traslladar a la tarifa. La rendibilitat reconeguda per als accionistes en el contracte és del 9,53%.

L’empresa té un capital de 30 milions i busca els màxims estalvis. Per això ja preveu revisar la seva factura elèctrica, que puja a 12 milions a l’any. En l’actualitat el seu proveïdor és Acciona Energía.

Font: El periódico

Article anterior

Entrevista - Voices from around the world - David Boys

Següent article

La pugna judicial pel concurs deixa en l'aire 33 milions en tributs

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *