Notícies

Cal ampliar i fer efectives les Reserves Naturals Fluvials a l’Ebre

De les 38 Reserves Naturals Fluvials proposades per l’ACA, la CHE només n’ha incorporat de forma provisional 5

Les reserves naturals fluvials són una figura de protecció inclosa dins dels plans de gestió de conques per tal de garantir la protecció i manteniment d’aquells trams de rius i lleres que no s’han vist alterats per l’acció humana. D’aquesta manera es pot ajudar a preservar els espais fluvials que presenten una nul·la o escassa intervenció antròpica. Per aquesta raó, s’hi inclouen bàsicament les capçaleres dels rius fins a la primera presa o abocament i que per tant, quedarien protegides de nous abocaments i urbanitzacions.

Durant el primer cicle del Pla de Gestió de l’Aigua a Catalunya, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va incloure dins l’Annex XV de Zones protegides un total de 38 reserves naturals fluvials localitzades a les conques internes (16 411 Km2). Cobrint, d’aquesta manera, 190,6 Km de rius. Per altra banda, és la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) l’entitat amb les competències de gestió de la part catalana de la conca de l’Ebre; i és, per tant, l’organisme encarregat de desenvolupar el seu pla de gestió. L’ACA, fent ús dels seus coneixements tècnics de la zona, va proposar a la CHE la inclusió de 38 reserves fluvials incloses a la part catalana de la Conca de l’Ebre i 5 a la conca del Garona (15.635 Km2) (Propostes de l’ACA al Pla Hidrològic de la conca hidrogràfica de l’Ebre, Octubre 2009). Malgrat tot, només 5 d’aquestes zones van ser incloses per l’entitat en el pla hidrològic de l’Ebre. De fet, aquest pla va proposar tan sols 27 àrees fluvials per la totalitat de la conca de l’Ebre (85.569 Km2). A més a més, la proposta del nou pla hidrològic per la conca de l’Ebre (2015-2021) ha reduït a 26 el nombre de reserves naturals fluvials, cobrint només 417,8 Km fluvials. A dia de avui cap d’aquestes reserves fluvials ha estat declarada oficialment com a tal iestan encara en fase de proposta.

La Conca de l’Ebre és la més extensa de l’Estat i discorre, en part, pels Pirineus on s’hi localitzen zones prístines i amb una mínima influència antròpica. És per això que considerem que les reserves fluvials incloses en general a la Conca de l’Ebre són insuficients, fet que es fa palès en la recomanació de l’ACA que proposava un total de 43 reserves localitzades en tan sols el 18.3% de la conca que es troba a Calalunya. Per tant, Ecologistes en Acció de Catalunya insta a la CHE a incloure totes les àrees proposades per l’ACA al nou pla hidrològic, a que faci un anàlisis real de la resta de la conca per tal d’incrementar-ne el nombre i al Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente que legisli amb l’objectiu de fer efectiva la seva protecció i evitar que la CHE disminueixi les Reserves Naturals Fluvials a l’Ebre ja incorporades al Pla de l’Ebre.

Article anterior

Jornada "la Tarifa i el Dret Humà a l'aigua", dissabte 21 de febrer

Següent article

Reportatge: El negocio del agua

1 Comentari

  1. Sudaka Topo
    25 febrer, 2015 en 2:51 pm

    Reblogged this on Sudaka Topo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *