“Cas AGISSA”: 40 dies esperant les actes de la comissió d’investigació
A l’Ajuntament de Girona no donen l’abast. Els grups municipals fa més de quaranta dies que esperen l’acta de la segona sessió de la comissió d’investigació d’AGISSA, l’empresa d’aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter, però no hi ha manera que arribi. Pel que sembla, l’administrativa que s’encarrega d’aquesta feina va de bòlit i encara no ha trobat el moment per transcriure una gravació de tres hores en la qual Narcís Piferrer, el conseller delegat d’AGISSA, dóna explicacions sobre les nombroses irregularitats que planen sobre l’empresa. L’acta està tardant tant que es podria donar la paradoxa que se celebrés la tercera sessió sense tenir la documentació de la segona.
Piferrer va comparèixer davant la comissió el 14 de gener. A la sessió hi van assistir representants de tots els grups municipals, que li van fer tota mena de preguntes sobre la gestió d’AGISSA i sobre el seu salari, que no va ser aclarit, però que podria superar de bon tros els 100.000 euros anuals. La sessió va ser, segons les fonts consultades, “tensa” i Piferrer es va presentar com la víctima d’un interrogatori injust. Quaranta dies després, els grups municipals encara no han rebut ni l’acta de la sessió ni la seva gravació.
Segons l’Ajuntament de Girona, darrere d’aquesta tardança no hi ha mala fe ni voluntat d’ocultar informació. La persona que elabora l’acta també transcriu el ple municipal i, segons es veu, no té temps de fer-ho tot. “No és la primera vegada que ens passa”, asseguren des del consistori gironí. Tot i això, l’escàndol al voltant de la comissió d’investigació i el fet que l’Ajuntament de Girona sigui, segons l’ONG Transparència Internacional, un dels més opacs de l’Estat espanyol generen tota mena de sospites. De fet, l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ja ha plantejat la possibilitat de limitar l’abast de la comissió o fins i tot de dissoldre-la perquè tem que es converteixi en un “espectacle” amb finalitats electorals. Aquesta forma de procedir contrasta vivament amb la investigació del cas Pujol, que s’està desenvolupant al Parlament davant la mirada de tot el país.
Qui va filtrar informació a la Cadena Ser?
La comissió d’investigació va arrencar el dia 22 de desembre amb l’objectiu d’aclarir els punts foscos que una auditoria encarregada per l’Ajuntament de Girona havia detectat. Una de les condicions que va posar l’equip de govern per tirar-la endavant va ser que els grups municipals no en diguessin res fins que no hagués acabat.
Tot anava com una seda fins al 4 de febrer, quan la Cadena Ser va publicar una notícia titulada “20 anys sense pagar el cànon per l’aigua del Ter” que revelava alguns detalls de la compareixença de Narcís Piferrer. Entre altres coses, la Cadena Ser explicava que AGISSA no havia pagat ni un cèntim per administrar un servei públic d’allò més rendible i que Piferrer manegava l’empresa com li semblava. La notícia va córrer com la pólvora per les xarxes socials i ràpidament d’altres mitjans se’n van fer ressò. La filtració va provocar un autèntic terratrèmol polític a Girona. L’alcalde va amenaçar amb dissoldre la comissió, ICV va demanar que continués, la CUP va assegurar que portaria el cas a Fiscalia, la Plataforma Aigua és Vida va exigir-hi transparència… Tothom hi va ficar cullerada. La picabaralla fins i tot va arribar a Twitter, amb una inusual enganxada entre l’alcalde i diversos membres de la CUP.
L’enrenou sobre la continuïtat de la comissió ha deixat en un segon pla una pregunta igualment rellevant: qui va filtrar la informació a la Cadena Ser, sabent que d’aquesta manera podia dinamitar la investigació? En l’assemblea celebrada dilluns passat per tractar el cas, la CUP va negar rotundament cap mena d’implicació. “No és el nostre estil. Si volguéssim filtrar alguna cosa, ho flitaríem tot”, va explicar Jordi Navarro. Des de la CUP apunten en una altra direcció: la de Pia Bosch, l’exlíder dels socialistes a l’Ajuntament de Girona. A Bosch, certament, no li falten motius per sentir-se incòmoda amb la investigació. Bosch forma part del consell d’administració d’AGISSA des que Anna Pagans era alcaldessa i podria passar fàcilment del paper d’investigadora al d’investigada. Segons assegura la CUP, la regidora no adscrita va ser l’única persona que va gravar la compareixença de Narcís Piferrer, a banda del mateix Ajuntament.
Font: Ariet.cat
Autor: Pere Fuster.
Sense comentaris