Ebre

Científics i ONG reforcen la lluita de la PDE contra el pla de conca

Els assistents a la cimera convocada pel moviment denuncien ‘frau científic’ en la fixació dels cabals ambientals

855000.JPG.jpg

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) va reunir ahir en una cimera a Tortosa una cinquantena de representants del món científic, polític i de les ONG ambientals per tal de definir l’estratègia de lluita contra la política hidrològica del govern central que, després de l’aprovació dels plans hidrològics de conca (el de l’Ebre està encara pendent), ha de donar pas a un pacte nacional de l’aigua i un nou pla hidrològic nacional (PHN). «Estarem preparats per quan arribi el rodet del govern del Partit Popular, poder actuar amb celeritat i de forma coordinada per aturar possibles transvasaments», comentà la portaveu de la PDE Susanna Abella.

Entre altres qüestions, es va posar sobre la taula «el frau científic» que ha portat a la fixació, per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, d’un cabal mínim ecològic per al tram final del riu del tot insuficient per garantir la bona qualitat ambiental del delta de l’Ebre. Segons va detallar el catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, Narcís Prat, hi ha estudis publicats en l’àmbit internacional que demostren que els cabals que la CHE ha reservat per al tram final de l’Ebre, que se situen en els 80 metres cúbics per segon en algunes èpoques de l’any com ara a l’estiu, no són suficients. «L’administració ha encarregat els seus estudis per intentar justificar els cabals establerts, i s’han fet de manera que abans de començar-los ja se sabia quines serien les conclusions», assegurà Prat.

Impacte econòmic

El catedràtic d’Ecologia també va aportar a la cimera un argument en defensa d’un major cabal ecològic: el seu impacte econòmic, en sectors com ara la pesca, que al parer de Prat seria superior al d’alguns regadius plantejats en el nou pla de conca.

«Si arriba més aigua a la desembocadura hi ha més plàncton, que serveix d’aliment i també elimina carboni de l’atmosfera. Això ajuda a lluitar contra el canvi climàtic i fa que hi hagi més peixos, fet que beneficia la pesca i també sectors relacionats, com ara l’hostaleria», argumentà Prat.

Santiago Martín Barajas, responsable estatal d’aigües d’Ecologistas en Acción i membre del Consejo Nacional del Agua, va assegurar per la seva banda que el pla hidrològic de l’Ebre és el pitjor de tots els plans que han passat fins al moment per aquest consell, titllant-lo d’irracional i inviable. «Planteja fins a 450.000 noves hectàrees de regadiu, el que suposa deu vegades més que el plantejat per la resta de plans hidrològics de l’Estat», va assegurar.

Entre les entitats ecologistes assistents a la trobada hi havia també SEO/BirdLife. El responsable de polítiques ambientals d’aquesta organització, David Howell, va remarcar les posicions contraposades sobre el cabal ecològic de l’Ebre que es mantenen entre l’Estat i la Generalitat, en un clima polític general també advers per aconseguir una possible entesa, tenint a més en compte la proximitat de les eleccions europees.

Howell va recordar a les administracions que la planificació hidrològica s’ha de fer tenint en compte la conservació dels ecosistemes i la biodiversitat, tal i com estableixen les directives europees.

Marta Subirà, directora general de polítiques ambientals de la Generalitat, que també va assistir a la trobada, va remarcar aquesta falta de diàleg per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, i va fer una crida per tal que es tinguin en compte les propostes que surten de Catalunya.

A la cimera també van assistir alguns representants municipals (Tortosa, Roquetes) i de partits polítics com CiU, ERC, ICV (amb l’exconseller de Medi Ambient Salvador Milà) o la CUP.

Carta a Europa

D’aquesta manera la PDE va trobar suport des de l’àmbit ecologista i polític per tirar endavant la seva estratègia de lluita contra el nou pla de conca. Algunes entitats també preveuen presentar batalla jurídica contra el pla davant el contenciós administratiu, un cop s’aprovi.

Els assistents a la cimera van signar una carta a la Comissió Europea per denunciar la problemàtica, que se sumarà a la queixa oficial que ja té a punt la PDE. També es van posar sobre la taula algunes iniciatives, com ara la celebració d’unes jornades tècniques a Barcelona, Saragossa o Lleida, i una trobada de partits amb representació parlamentària a Barcelona, per fer del pla de conca «una qüestió de país».

Sense data per a l?aprovació definitiva

La Plataforma en Defensa de l’Ebre continua a l’espera que el Consell de Ministres aprovi definitivament el nou pla hidrològic de l’Ebre per plantar batalla jurídica. El portaveu del moviment, Manolo Tomàs, considera que aquests retards es poden explicar perquè l’interès d?Europa hagi generat alguns canvis o per la voluntat d?aprovar el pla de l’Ebre amb d’altres també pendents, com els del Tajo i el Segura, que no generen contestació social.

Font: Diari de Tarragona

Article anterior

El ayuntamiento sevillano de Herrera recupera la titularidad del servicio de aguas

Següent article

Aqualia corta el agua a más de 200 familias de Jerez por impago de facturas

2 Comentaris

  1. vecinoslapaz
    30 gener, 2014 en 10:51 am

    Reblogged this on AA VV LA PAZ Republica Independiente de Torrero and commented:
    Alli estuvimos socios de la Avv La Paz que también somos parte activa de COAGRET , coordinadora afectados por grandes embalses y trasvases. El Trasvase del Ebro vuelve a asomar en las políticas del PP en mayorias absoluta… siempre igual.

  2. […] mitjançantCientífics i ONG reforcen la lluita de la PDE contra el pla de conca | Aigua és Vida. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *