ILP Habitatge i Pobresa EnergèticaManifestos

[Comunicat] Aprovar la ILP és garantir dret a l’habitatge digne a Catalunya. No acceptarem cap retallada de les mesures urgents i de mínims de la ILP.

Aquest mes de Juliol serà clau per garantir el dret a l’habitatge a Catalunya. Després del compromís de calendari signat per tots els grups parlamentaris, a finals de mes es podrà dur a terme la votació final que permeti aprovar la ILP.

El proper pas serà el debat a la totalitat al Parlament, que es celebrarà el dia 8 o 9 de juliol. A partir d’aleshores, els partits iniciaran el tràmit d’esmenes que serà clau per veure si, tal i com s’han compromès tots els grups parlamentaris (CiU i PP inclosos), es respecten les mesures que conté la ILP i que han aconseguit el suport de 143.000 signatures i bona part de la societat civil catalana. Convé recordar, que en les reunions mantingudes, tots els grups parlamentaris (excepte el PP) es van comprometre a realitzar esmenes per tal de millorar les mesures de la ILP, en cap cas retallar-les ni desvirtuar-les.

En aquest sentit, la ILP és un conjunt de mesures de mínims que pretenen donar resposta a l’actual situació d’emergència habitacional i pobresa energètica que pateix Catalunya.

 

Mesura 1. Mecanismes que atorguin una segona oportunitat per les persones sobre-endeutades i deutores de bona fe. Mitjançant dos procediments (un d’extrajudicial i  un de judicial) es possibilita que les famílies puguin liquidar els seus  deutes vinculats amb l’habitatge habitual per tal de poder començar de nou.

Mesura 2. Cap desnonament per a les famílies en execució hipotecària, establint l’obligació a les entitats financeres de concedir un lloguer forçós a les famílies en situació de vulnerabilitat.

Mesura 3. Lloguer social per famílies en règim de lloguer en risc de desnonament,  amb una important distinció entre grans i petits tenedors d’habitatge.  Quan el propietari de l’immoble sigui una entitat financera o un gran  tenedor d’habitatge aquest haurà d’aturar el desnonament i oferir un  lloguer social a la família. En canvi, quan aquest sigui un petit  tenedor d’habitatge serà l’administració l’obligada de concedir ajudes  perquè la persona afectada pugui seguir a l’habitatge o assegurar-li un reallotjament  adequat.

Mesura 4. Creació de parc públic de lloguer. S’estableix la obligatòria reconversió temporal dels pisos buits propietat d’entitats financeres i grans tenedors d’habitatge per augmentar el parc públic de lloguer disponible. D’aquesta manera, es podrà reallotjar totes aquelles famílies que ja han estat desnonades.

Mesura 5. Accés garantit a subministraments bàsics d’aigua, llum i gas a les llars vulnerables.

Mesura 6. Cap tall de llum, aigua o gas. S’establirà un protocol obligat de comunicació i intervenció prèvia  dels serveis socials per tal d’aplicar els ajuts necessaris per a evitar  el tall de subministrament, en cas que l’impagament sigui per manca de  recursos econòmics de les famílies afectades.

Cada una d’aquestes mesures respon a una problemàtica específica que ha de ser afrontada amb urgència. Per aquesta raó, les entitats promotores de la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica volem deixar clar que no estem disposades a cedir ni entrar a negociar sobre el contingut de cap d’aquestes mesures. Som conscients que hi ha vides en joc, i no acceptarem cap retallada.

Sense dubte, estem davant d’una oportunitat històrica per conquerir i construir, des de la iniciativa de la ciutadania, el dret a l’habitatge.  Estem en el moment crucial per aconseguir que s’aprovi la primera ILP  de la PAH, després del bloqueig del PP a la ILP estatal que l’any 2013 es va presentar al Congres dels  Diputats.

Ara és el moment de rescatar a les persones. Aprovar la ILP sencera es imprescindible per protegir els drets més fonamentals de la població catalana.

#ILPésHabitatgeDigne. Conquerim-lo entre totes!

Article anterior

[Article] Ajornen el judici per contaminació contra COVIT

Següent article

Cerca de un centenar de expertos debaten sobre la gestión pública del agua

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

COMPARTIR

[Comunicat] Aprovar la ILP és garantir dret a l’habitatge digne a Catalunya. No acceptarem cap retallada de les mesures urgents i de mínims de la ILP.