Dret humà a l'aigua i al sanejamentManifestos

[Comunicat] El relator especial de la ONU sobre el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament es reuneix amb Aigua és Vida

El relator especial de les Nacions Unides sobre el Dret Humà a l’Aigua i al sanejament ha tingut la gran atenció d’atendre els moviments socials de l’aigua durant la seva estància a Barcelona. Representants d’Aigua és Vida (d’Aigua és Vida Girona, Taula Aigua Terrassa i Taula Aigua Mollet) han mantingut una molt cordial reunió de treball amb Léo Heller. La reunió. que ha tingut lloc a la seu de l’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres, ha servit per traslladar al relator la preocupació del moviment català de l’aigua sobre les grans dificultats d’incorporar a la legislació europea el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament i l’actuació abusiva a Catalunya de les companyies privades de gestió de l’aigua gairebé monopolitzades en la seva totalitat per la multinacional  AGBAR-SUEZ.

Se li va fer entrega d’una carta oberta de la societat civil dirigida a l’ex-alcalde de Barcelona i actual Director  Executiu d’UN-HABITAT, Joan Clos, sobre el recent intent de debilitar el propòsit bàsic, l’origen i la història de GWOPA (Global Water Operations Partnerships Alliance). L’ONU-HABITAT, l’agència amfitriona de GWOPA, ha intentat canviar el caràcter més important de GWOPA, com ara la seva governança com a Aliança, i transformar-lo en un simple  projecte de l’ONU-Hàbitat sense tenir en compte el seu origen, història i assoliments. També s’ha explicat la greu retallada en els pressupostos de cooperació i les irregularitats en el Fondo de Cooperación de Agua y Saneamiento. També han participat a la trobada l’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres, Ecologistes en Acció i l’Associació d’Operadors Públics d’Aigua i Sanejament (AEOPAS).

També se li va fer entrega de l’Informe de talls a Catalunya d’Aigua és Vida, on s’exposen les dades de talls per impagament que hi van haver a Catalunya fins que es va aprovar la Iniciativa Legislativa Popular que va prohibir-los (Llei 24/2015). Aquest informe subratlla la relació entre la dificultat d’acomplir el Dret Humà a l’Aigua i la privatització. A la trobada ha participat també la Taula de l’Aigua de Terrassa, plataforma ciutadana que fa anys que defensa la gestió privada a la ciutat de Terrassa. Ciutat que fa 10 dies ha creat finalment una empresa pública per poder fer una gestió directa de l’aigua amb participació ciutadana. Després que finalitzés la concessió de 75 a l’empresa MINA. Durant la trobada, la Taula de l’Aigua de Mollet ha informat sobre l’incompliment de l’accés universal a l’aigua i de les dificultats per accedir a la informació sobre la gestió d’un Dret Humà com l’aigua i Aigua i Aigua és Vida Girona sobre les irregularitats econòmiques existents en la gestió mixta de l’aigua a Girona que precisament ahir la Guardia Civil va registrar per presumpte malversació atès que s’investiga la destinació de 15 milions d’euros recursos públics al benefici privat.

Finalment, Aigua és Vida ha informat a Léo Heller sobre les irregularitats aparegudes en la creació de l’empresa mixta a l’Àrea Metropolitana de Barcelona mitjançant l’entrega de l’Informe de la plataforma sobre les irregularitats en la creació de l’empresa mixta que fins i tot han estat causa d’anul·lació de la seva creació per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El relator especial sobre el Dret Humà a l’aigua i al sanejament ha atès amb molta atenció als moviments de l’aigua de Catalunya i els hi ha demanat li trametin tota aquesta informació per esbrinar de quina forma es podria tractar. Aigua és Vida valora com molt positiva l’atenció que Leo Heller ha tingut amb els moviments socials de l’aigua catalans i agraeix molt la seva predisposició a mantenir un canal d’intercanvi d’informació.

Article anterior

Exigim la revisió de l'obsolet transvasament del Siurana #RiuSiuranaViu

Següent article

[Seminari] Una nova oportunitat per legislar el Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament a Europa