ILP Habitatge i Pobresa EnergèticaManifestos

Comunicat – Els Bombers de la Generalitat de Catalunya denuncien que darrera de molts incendis hi ha situacions de pobresa energètica i precarietat en l’habitatge

Amb un vídeo publicat amb l’etiqueta #BombersILP s’adhereixen a la campanya de la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica.

Els bombers de la Generalitat de Catalunya denuncien com han observat en els darrers anys una clara relació entre l’increment de la gravetat dels sinistres i la creixent problemàtica de la pobresa energètica, que a dia d’avui ja afecta a 320.000 famílies a Catalunya.

Malgrat que no existeixen dades oficials, s’estima que la pobresa energètica és la causa del 70% dels incendis domèstics. En són exemple l’incendi en un habitatge del Vendrell en què van morir quatre menors el 26 de març de l’any passat, o la parella d’ancians que van morir per inhalació de fums perquè cremaven espardenyes per escalfar-se ja que no tenien cap altre subministrament.
En la gran majoria d’incendis domèstics trobem un patró comú: un tall de subministrament per manca de recursos que deixa a les famílies sense accés a béns de primera necessitat com la llum o la calefacció. En aquest sentit, són factors de risc habitual les instal·lacions elèctriques defectuoses, les preses de subministraments irregulars, sobrecàrregues d’instal·lacions i electrocucions. A aquests riscos cal sumar-hi els relacionats amb la utilització d’estufesimprovisades de llenya i de gas. Aquests factors es multipliquen davant les dificultats per accedir a un habitatge digne, que obliguen a moltes famílies a l’ocupació d’immobles buits o la supervivència en situacions de molta precarietat.
Els Informes dels accidents moltes vegades obvien que la causa ha estat una situació de pobresa.
Malgrat que no és la primera vegada que els Bombers denuncien aquesta problemàtica, es tracta d’una realitat totalment silenciada. Els Bombers denuncien com els Informes que es realitzen després d’una intervenció per un incendi domèstic, acostumen a atribuir la causa a accidents fortuïts, i no a la situació de pobresa energètica o situació d’infrahabitatge que patia la família.

És per aquest motiu que ni tan sols existeixen dades oficials sobre aquesta problemàtica. Ni del nombre d’incendis, ni del nombre de morts que podrien haver generat per pobresa energètica. No obstant, alguns estudis sobre la matèria apunten que en l’any 2012 es podrien haver produït a l’Estat espanyol entre 2.400 i 9.600 morts prematures vinculades a aquesta problemàtica.

La ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica una solució d’urgència també per garantir els subministraments i evitar mes sinistralitat
Les mesures que la Generalitat ha anunciat per fer front a la pobresa energètica arriben tard i són clarament insuficients. A  dia d’avui, ni el fons, ni la garantia del no tall, ni la informació en  les cartes de interrupció del subministrament s’estan portant a la pràctica. És necessari que s’apliquin mesures estructurals que posin fi a la pobresa energètica garantint un mínim de subministraments bàsics a totes les famílies que es troben en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit la ILP habitatge estableix expressament que no es produeixi cap tall i que siguin les empreses subministradores les que assumeixin les responsabilitats i no només els beneficis de gestionar aquests serveis bàsics.
Article anterior

Caminada pel Ter entre Vidrà i Torelló

Següent article

La PDE reclama els informes sobre els efectes del pla de conca

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *