Aigua és VidacomunicatsConvocatòriesSequera

[COMUNICAT] Els moviments socials i ambientals en defensa de l’aigua convoquem la cimera social per la sequera

  • Davant el fracàs de la cimera contra la sequera del passat març convocada pel Govern de Catalunya, els moviments socials i ambientals hem decidit convocar la Cimera Social el pròxim 6 de maig.
  • La convocatòria de la Cimera Social per la Sequera sorgeix de la falta de consideració del Govern de Catalunya cap a les organitzacions socials i tots els actors per a un debat real i amb les condicions adequades durant la cimera de març.
  • El resultat de la Cimera Social serà un document de propostes per enfrontar la situació de sequera, que esdevindrà estructural en el futur pròxim pel context climàtic.

La classe política no ha demostrat estar a l’altura de la greu situació de sequera meteorològica i escassetat hídrica que pateix el país. És imprescindible que el debat sobre la sequera no es limiti a les sancions i, menys encara, que s’utilitzi la sequera per interessos partidistes a tan sols un mes de les eleccions municipals.

El debat ha d’abordar les causes profundes de la sequera i les palanques reals que ens permetin garantir aigua per als rius i les persones: el model de consum i ús d’aigua que volem per a Catalunya, la gestió i contenció de la demanda, la diversificació de les fonts d’abastament i la governança de la gestió de l’aigua. Des d’Aigua és Vida hem demanat amb urgència una major transparència en l’aplicació del decret de sequera, accés a la informació i espais de coproducció amb els moviments socials i ambientals en defensa de l’aigua.

Tot i que des dels moviments socials i ambientals ja hem presentat propostes per millorar la gestió de l’aigua, considerem important convocar-nos, trobar-nos i treballar propostes concretes enfocades a la gestió dels diferents escenaris de sequera, que cada cop seran més freqüents i llargs. Per aquesta raó, mentre el govern no convoqui als moviments socials i ambientals a un autèntic debat, ens convoquem a una Cimera Social, on treballarem per presentar propostes consensuades per afrontar un dels reptes més importants del país i promoure una nova cultura de l’aigua.

La situació actual de sequera no és un fenomen excepcional en el clima mediterrani. Les dinàmiques climàtiques, juntament amb la manca d’una correcta gestió de l’aigua, produeixen aquestes situacions de manera recurrent. Tanmateix, l’emergència climàtica fa que aquests episodis es tornin més freqüents i intensos a mesura que passen els anys.

Convocants de la Cimera Social per la Sequera: Aigua és Vida, Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, Plataforma en Defensa de l’Ebre, Grup de Defensa del Ter, Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica a l’AMB, Aigua és Vida Girona, Taula del Llobregat, Taula de l’Aigua Terrassa.

Recull de Premsa

La República (13/04/2023). Entitats en defensa de l’aigua tiren pel dret i convoquen una cimera social davant el “fracàs” de la impulsada pel Govern

Europa Press (13/04/2023). Entidades ambientales convocan una cumbre por la sequía tras el “fracaso” de la del Govern

La Vanguardia (13/04/2023). Entidades se citan a una cumbre de sequía tras “fracasar” la institucional

Públic (13/04/2023). Moviments en defensa de l’aigua convoquen una cimera per la sequera després del “fracàs” de la del Govern

El Periódico (13/04/2023). Entidades convocan su propia cumbre de la sequía tras el “fracaso” en la del Govern

El Punt Avui (13/04/2023). Una dotzena d’entitats socials convoquen una cimera per la sequera el 6 de maig

RTVE (14/04/2023). Cafè d’Idees. Teresa Jordà, el debat del ChatGPT i ‘Els pecats de la Xona’

Xarxanet (14/04/2023). Les entitats impulsen una cimera social per afrontar la sequera i promoure una nova cultura de l’aigua

El TRIANGLE (15/04/2023). Entidades en defensa del agua convocan una cumbre por la sequía ante el «fracaso» de la impulsada por el Govern

Ràdio Barberà (03/05/2023). Cimera social sequera: entrevista amb Aura Vidal (Aigua és Vida) | L’Espiell 5×30

RTVE (04/05/2023). Aigua és Vida demana remodelar el model de gestió de l’aigua

La Xarxa (05/05/2023). NOTÍCIES EN XARXA – MATÍ 05/05/2023. A partir 01:41:00

Article anterior

Els ajuntaments del Baix Llobregat, greus irresponsables per inacció davant la sequera

Següent article

[COMUNICAT] Cimera Social per la Sequera: ampli consens d’arreu del territori per exigir al govern mesures valentes davant la sequera