Llobregat, Cardener i AnoiaManifestos

[Comunicat] Iberpotash salinitza el Llobregat, creant un deute ambiental

Al cor de Catalunya, una multinacional israeliana salinitza el Llobregat, creant un deute mediambiental al país que durarà els  propers cent anys

Iberpotash salinitza el Llobregat, creant un deute mediambiental

Les comparacions entre la planta potabilitzadora d’Abrera, que ha de dessalar el Llobregat, i les del Ter o del Solsonés  fan evident el major cost de l’aigua potabilitzada  a Abrera. A més a més  dels costos de la instal·lació, l’aigua d’Abrera, que rep l’aigua salinitzada del Llobregat, té per  tots plegats un sobrecost anual  mínim  de 3M€ . Si comptem els anys que seguirà salinitzant el riu, podrem saber quin és el deute que està creant aquesta empresa.

A aquestes despeses causades per la multinacional, cal afegir-hi les obres de tapar el runam de Vilafruns i les de recollir part de  les surgències, obres comptabiltzades per l’ACA en gairebé 300 M€ més. Re-ubicar els veïns del barri de l’Estació de  Sallent també  ha costat 100 M€ aproximadament i caldria comptabilitzar encara   la pèrdua de qualitat de vida d’uns pobles amb els rius i fonts salinitzades i el disbarat mediambiental que això suposa per podernos aproxima a uns comptes reals.

Sentències del TSJC exigeixen que aquesta empresa faci un pla de restauració dels runams i obliguen la Generalitat a augmentar la fiança. Una altra sentència condemna tres directius  a presó, per delicte mediambiental. Un expedient de la U.E. contra Iberpotash és a punt de resoldre’s. Les sentències i resolucions contràries a aquesta manera d’explotar el subsòl  s’acumulen.

Sigui per la pressió dels llocs de treball , sigui per altres raons més fosques, la Generalitat mai  ha parat els peus a l’empresa. Els darrers dies, pressionat per les sentències adverses, el conseller Santi Vila  ha anunciat solemnement a la capital de Bages que la Comissió de Política Territorial i Urbanisme de Catalunya inicia   la redacció d’un Pla Director Urbanístic de l’activitat minera al Bages: paraules en comptes de dictaminar d’un cop  una  fiança. que es correspongui amb el disbarat comès. La fiança actual és de 9.000 M€ quan ja l’estudi de Ramon Folch la situava, fa dos anys, en més de 100 M€. No és d’estranyar, doncs, que ara, tres càrrecs de la Generalitat, a rel d’una denúncia de la CUP, estiguin també imputats.

Per tal  de fer pública aquesta  venda encoberta del nostre país, ProuSal, Montsalat i BDS Bages s’han unit i   han promogut una separata especial de la Directa, que s’ha repartit entre tots els seus subscriptors i de la qual en tenim 2.500 exemplars més que ara repartirem gratuïtament entre la població del Bages. En format pdf, és  aquí: http://bdscatalunya.org/images/directa/BDS.pdf

LA CAMPANYA INTERNACIONAL BDS (Boicot, Desinversions i Sancions contra l’Estat d’Israel)

El 9 de juliol de 2005, més de 170 organitzacions polítiques, sindicals i socials de Palestina fan una crida per implementar una campanya internacional de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra l’Estat d’Israel.

La campanya BDS s’inspira amb la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions contra el règim d’apartheid sud-africà, i ve motivada pel fet de que l’Estat d’Israel segueix implementant les seves polítiques d’ocupació militar i d’apartheid amb total impunitat, tot i la vulneració sistemàtica fins i tot  del dret internacional i de les múltiples resolucions de les Nacions Unides.

La crida urgeix a diverses maneres de boicot contra Israel fins que aquest assumeixi les seves obligacions d’acord amb el dret internacional per tal de:

1-    Finalitzar la seva ocupació i col·lonització de totes les terres àrabs ocupades al juny de 1967 i destruir el Mur.

2-    Reconèixer els drets fonamentals de la ciutadania àrab-palestina d’Israel per a una total igualtat; i

3-    Respectar, protegir i promoure el dret dels refugiats palestins a tornar a les seves cases i propietats tal i com estableix la resolució 194 de les Nacions Unides.

Des del seu inici fins al dia d’avui, la campanya internacional de BDS ha rebut amplis suports, destacant el de personatges com Desmond Tutu, Pere Casaldàliga, Naomi Klein, Steven Hawking…

I ha aconseguit diverses victòries en els àmbits econòmic (desinversions del Fons de Pensions Nacional de Noruega, fallida d’Agrexco…), cultural (anul·lació de concerts de Roger Waters, Alice Walker, Marinah…), acadèmics (més de 400 firmes de professorat universitari català), esportiu (cancel·lació de la visita a Israel de la llegenda del bàsquet Kareem Abdul-Jabbar).

Des del comitè de suport a la campanya BDS del Bages, pretenem fer extensiva aquesta campanya a la comarca, i entre d’altres, focalitzar-la en l’empresa israeliana ICL-Iberpotash.

ICL-Iberpotash, EMPRESA ISRAELIANA QUE S’APROFITA DE L’OCUPACIÓ MILITAR I APADRINA SOLDATS

ICL (Israel Chemicals Ltd) és l’empresa matriu d’Iberpotash. Amb seu social i amb la major part de l’accionariat israelià, ICL s’aprofita de l’ocupació militar israeliana sobre Palestina amb l’explotació dels recursos naturals del Mar Mort, recursos vetats a la població palestina, i amb tractes comercials amb fàbriques ubicades en colònies israelianes dins dels Territoris Ocupats palestins.

ICL també contribueix a l’ocupació militar de Palestina mitjançant diferents programes destinats al suport de l’Exèrcit israelià (IDF), entre els quals hi destaca el programa “apadrina un soldat”, explicitat en el seu web:

http://www.icl-group.com/community/iclinthecommunity/SupportfortheIDF/Pages/default.aspx

 

PROU PATROCINIS TACATS DE SANG I DE DANY MEDIAMBIENTAL

Els patrocinis són utilitzats per les empreses per donar una bona imatge de cara a la societat, i per desviar el debat sobre el repartiment dels beneficis obtinguts mitjançant l’explotació dels recursos naturals i de la mà d’obra, donant a entendre que les empreses ja col·laboren amb la societat mitjançant aquests patrocinis.

Tant per mostrar el nostre rebuig a l’impacte mediambiental causat per ICL-Iberpotash, com per l’adhesió a la campanya internacional BDS, demanem a les entitats, associacions i institucions de la comarca, així com les de la resta dels Països Catalans, que no acceptin patrocinis de ICL-Iberpotash.

Diferents Ajuntaments del país, entre ells els d’Artés, Terrassa o Molins de Rei, ja s’han adherit a la campanya de BDS, i el mateix Ajuntament de Sallent aquest any ha rebutjat rebre patrocinis d’ICL-Iberpotash.

La demanda de rebuig del patrocini d’ICL-Iberpotash de la Festa Major de Manresa de 2014 va tenir un ressò important entre els mitjans de comunicació locals, provocant que el conjunt musical Mama Patxanga es negués a actuar en una Festa Major patrocinada per ICL-Iberpotash.

Aquests exemples ens mostren que les demandes de rebuig als patrocinis són realitzables i ja estan en marxa.

EDICIÓ DEL DIARI “BOICOT A ISRAEL” AMB ICL-IBERPOTASH A LES PÀGINES CENTRALS

Des de BDS Catalunya, amb la col·laboració del mitjà de comunicació La Directa, s’ha editat un diari informatiu de 9.000 exemplars sobre la campanya BDS, que en les seves pàgines centrals  exposa el cas concret de l’empresa ICL-Iberpotash, vinculant la denúncia pel seu vincle amb l’ocupació militar israeliana de Palestina amb la denúncia pel seu dany mediambiental als Països Catalans.

Judici popular

Les tres entitats BD, Montsalat i ProuSal impulsarem un judici popular en una data d’octubre proper  no determinada encara   contra directius de l’empresa i càrrecs de la Generalitat. Pretenem evidenciar davant la població en general però especialment del Bages i de Catalunya el lloc on les lleis van arribant a poc a poc: no ens cal esperar que els jutges ho dictaminin, ni esperar-los,  per buscar responsabilitats

Uns 2.000 exemplars d’aquest d’aquesta separata del diari seran repartits a la comarca del Bages. Aquest és l’enllaç a la publicació: http://bdscatalunya.org/images/directa/BDS.pdf

Article anterior

La 'guerra del agua' se extiende por España con los nuevos gobiernos municipales

Següent article

Recollida de firmes a Eivissa per una gestió sostenible de l'aigua

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *