Manifestos

Comunicat – La irregular creació de la Societat d’Economia Mixta per abastir d’aigua l’Àrea Metropolitana de Barcelona arriba a la Unió Europea

1410_Parlament Europeu

Aigua és Vida s’ha desplaçat al Parlament Europeu per informar a diversos Eurodiputats/des de la presentació d’una Petició al Comitè de Peticions sobre les grans irregularitats que s’han produït en el procés de constitució d’una Societat d’Economia Mixta (SEM) per part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), entre les quals hi ha:

 • Absència d’un procés de licitació pública.
 • Adjudicació directe de la concessió a SGAB-AGBAR emprant l’excepcionalitat d’adjudicació per invitació
 • Vulneració de la lliure competència
 • Pèrdua de sobirania de la resta de municipis de l’AMB. A mesura que finalitzin les altres concessions existents, els municipis corresponents passaran a ser abastits per la SEM, establint-se de facto una gestió monopolística.
 • Absència dels contractes de servei d’SGAB-AGBAR a una vintena de municipis de l’AMB, situació agreujada ja que el 2010 una sentència judicial declarava la gestió d’SGAB-AGBAR a Barcelona com a il·legítima.
 • Duració injustificada del contracte. Aquest s’allargaria fins el 2047.
 • Participació de SGAB-AGBAR en els plecs de la concessió
 • Invasió de competències de la Generalitat de Catalunya
 • No consideració de l’expedient indagat per l’Agència Catalana de l’Aigua de revisió, i possible expropiació, de les captacions d’aigua dels pous del Llobregat i la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí de SGAB-AGBAR. Expedient que té un impacte directe en la valoració dels actius aportats per SGAB-AGBAR.
 • En la valoració econòmica de la Societat Econòmica Mixta i el repartiment de capital (85% privat i 15% públic) es constata una possible revaloració dels actius aportats per SGAB-AGBAR, molts d’ells ja amortitzats, i una infravaloració dels actius públics en 50,5 M€ quan consta que s’han realitzat inversions públiques de l’ordre de 968,8 M€.
 • I, finalment, les contradiccions mostrades del poder judicial durant el procés.

Ens dirigim a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu a fi de bé cerqui informació al respecte, avaluï la idoneïtat de l’operació per a la lliure competència, comprovi si s’han vulnerat els drets dels consumidors i s’ha posat en risc la qualitat ambiental dels recursos hídrics.

Aigua és Vida ha informat i demanat al Partit S&D (PSOE), Verds/ALE (ERC, ICV i grups de Suècia), GUE/NGL (IU, Podemos i grups de França) i eurodiputats i eurodiputades no inscrites (UPyD) que facin tot el seguiment possible perquè aquesta petició pugui tractar-se amb el màxim d’objectivitat i celeritat que requereix. En la reunió mantinguda amb el secretari de la Comissió de Peticions, David Lowe ens ha transmès el gran interès d’aquesta Comissió per temes relacionats amb l’aigua.

Article anterior

La Remunicipalización del Agua de Guadalcacín, Estella y Torrecera será un hecho real, a partir de este 14 de octubre.

Següent article

Comunicat - La Mesa del Parlament admet a tràmit la ILP de Mesures Urgents per fer front a l’Emergència Habitacional i a la Pobresa Energètica

1 Comentari

 1. […] 17 de juny de 2015. La Comissió de Peticions del Parlament Europeu ha admès a tràmit la Petició presentada per la Plataforma Aigua és Vida el passat juliol de 2014 per tal d’investigar les greus irregularitats produïdes en el procés de constitució de […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *