Manifestos

Comunicat – L’aprovació del Decret sobre el Cànon de l’Aigua és un frau democràtic, una estafa que pagarem tota la ciutadania

Comunicat

L’aprovació del Decret sobre el Cànon de l’Aigua és un frau democràtic, una estafa que pagarem tota la ciutadania

Demanem a totes les forces polítiques de l’Arc Parlamentari que demà no atorguin un xec en blanc al govern neoliberal de CiU

Demà el Parlament de Catalunya té damunt la taula la votació d’un Decret Llei sobre el Cànon de l’Aigua que bàsicament ens explica que es farà un Conveni entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en el que l’ACA cedirà els recursos provinents del cànon de l’aigua a l’AMB durant un període màxim de 30 anys i a canvi aquesta farà un pagament únic com a compensació. Un conveni secret del que en podem extreure alguns elements:

  • Segons el portaveu Homs “es preveu una aportació de 800 M€”, que segons el Decret “compensarà les inversions en sanejament efectuades al llarg de la seva existència per part de l’Administració Hidràulica de la Generalitat de Catalunya”. Cal esmentar que gran part d’aquestes Inversiones s’han realitzat amb Fons de cohesió europeu que no s’han de retornar, una altra part ja han estat amortitzades i que, a més a més, possiblement s’hauran de restar costos impositius. Dit d’una altra manera, estem davant d’un robatori a la ciutadania i als ajuntaments als que es pretén fer pagar dues vegades per unes inversions realitzades.
  • Per altra banda, el propi decret estipula en el seu preàmbul que els ingressos provindran “de l’actual entitat gestora del servei de sanejament”. Dit d’una altra manera menys eufemística, Agbar, en tant que soci privat que controla el 85% de la Societat d’Economia Mixta que gestiona el sanejament de l’AMB, serà l’encarregat d’obtenir tals inversions. Per això, tal i com avançava Expansión fa pocs dies, Agbar ha creat la filial Aigües Barcelona Finance per emetre bons. “La operació consistirà en titulitzar els ingressos futurs del cànon de l’aigua que la Generalitat cedirà a l’AMB després de traspassar-li les competències de sanejament d’aigües. A canvi, l’AMB pagarà aquest any de cop 800 milions al Govern”. Una operació d’aquestes característiques tindrà associats un costos financers doncs s’hauran de pagar els interessos dels bons emesos de l’ordre de 800 M€ més. Per tant, estem davant d’una farsa, d’una operació que rondarà els 1.600 M€. És a dir, els costos financers que pagarà el ciutadà de l’AMB seran 50 M€ anuals recaptats impròpiament amb el Cànon de l’Aigua.
  • El còmput del cànon de l’aigua a l’AMB es quantifica en 150 M€ i l’AMB ha afirmat que en capitalitzarà més del 85%, és a dir, com a mínim 127,5 M€. Per contra, les despeses d’explotació de les depuradores en 35M€. Això significa que pel cap baix l’ACA perdrà 92,5 M€ anuals d’ingressos i capacitat inversora, que al cap de 30 anys suposaran 2.775 M€. Estem davant doncs del desmantellament de l’ACA.
  • A aquesta connivència de  les administracions amb la voluntat de la multinacional Agbar cal afegir que el seu president expressava fa pocs dies la possibilitat de tornar a augmentar el preu de l’aigua per finançar noves inversions, com depuradores.

Donada les greus implicacions d’aquesta operació, la gran opacitat que amaga aquest Decret, doncs la votació es farà sense conèixer el Conveni que porta mesos negociant, demanem a totes les forces polítiques que no facin un xec en blanc al govern neoliberal de CiU. Que votin no al Decret, que deixin clar que no són còmplices d’aquesta estafa que pagarem tota la ciutadania.

Article anterior

.@Agbar insta a apujar el preu de l'aigua per finançar noves inversions davant la falta de recursos públics

Següent article

Comunicado - La aprobación del Decreto sobre el Canon del agua sería un fraude democrático, una estafa que pagaremos toda la ciudadanía.

1 Comentari

  1. […] La votació delDecret sobre el Cànon de l’Aigua és un frau democràtic, una estafa que pagaremto… […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *