GovernançaManifestos

[Comunicat] S’amplia el consens polític a favor d’una gestió democràtica i no mercantil de l’aigua

El Compromís per l’Aigua a Catalunya rep el suport de totes les forces polítiques excepte les que se situen en les posicions més neoliberals

ATLL pública, reconèixer el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament, aconseguir el bon estat ecològic de rius i aquïfers, combatre el canvi climàtic o potenciar el paper de l’ACA, entre les demandes del Compromís

Barcelona, 8 de setembre de 2015. Catalunya Sí que es Pot, la CUP, Esquerra Republicana de Catalunya i el Partit Socialista de Catalunya han manifestat avui el seu suport i adhesió al Compromís per l’Aigua a Catalunya impulsat per la Plataforma Aigua és Vida, un document que tal com ha explicat Jordi Giró, president de la CONFAVC, “és un nou pas endavant en la construcció de les polítiques d’aigua al servei de la ciutadania“.

Moisès Subirana, portaveu d’Aigua és Vida, ha detallat els 6 aspectes centrals en la gestió dels recursos hídrics a Catalunya que recull el Compromís per l’Aigua:

El reconeixement legal del Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament i la seva implementació, garantint la universalitat d’accés i prohibint els talls d’aigua per motius econòmics;

La recuperació de la gestió pública d’Aigües Ter – Llobregat, que mai s’hauria hagut de privatitzar;

El reforç de l’Agència Catalana de l’Aigua amb capacitat reguladora real i paralització del procés de privatització del cànon de l’aigua;

El disseny i implementació d’un Pla Hidrològic de Catalunya que inclogui totes les conques i ataqui les causes dels problemes de qualitat i garantia d’abastament;

La defensa dels cabals de manteniment a tots els rius de Catalunya, per assegurar el seu bon estat, i a l’Ebre la sostenibilitat del delta.

L’obertura dels espais de decisió i gestió en matèria d’aigua a la participació ciutadana de forma informada i vinculant.

Lluís Rabell, candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya per Catalunya Sí Que es Pot, ha defensat la perspectiva “de drets i de bé comú”, així com la gestió pública de “les estructures d’estat de l’aigua, avui en mans de les multinacionals“.

Per la seva banda, Lluc Peláez, candidat de la CUP – Crida Constituent i ex-alcalde del Figaró – Montmany –primer municipi català que remunicipalitzà l’aigua, ha manifestat que “no firmem el Compromís des de la voluntat sinó des de l’experiència dels principis que recull“ i que “ens satisfà que inclogui la globalitat del cicle de l’aigua”.

Ricard Martínez, secretari nacional de Política Territorial d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha assegurat que “hi ha una demanda ciutadana d’implicació i participació en els afers públics“ i que hi ha “un debat pendent sobre garantia d’abastament”.

Finalment, Xavier Sabaté, diputat al Parlament de Catalunya pel Partit dels Socialistes de Catalunya, ha recordat que l’aigua “no pot recaptar diners que vagin a altres fins“ i que “la nostra aposta és que la gestió en baixa sigui pública”.

La signatura d’aquest Compromís suposa una vinculació amb la gestió no mercantil i democràtica de l’aigua d’una part important de les forces polítiques de l’espectre català; de fet, la 2ª, 3ª, 4ª i 5ª forces polítiques de les últimes eleccions municipals s’han compromès a implementar el programa recollit al Compromís, i només aquelles que continuen tenint fe cega en allò que anomenen “mercat” han decidit quedar-se al marge de la construcció del consens social existent sobre la gestió de l’aigua.

A continuació podeu veure el Compromís per l’Aigua i la seva signatura.

 

Article anterior

CAL QUE LA MUGA PORTI AIGUA

Següent article

.@agbar y decenas de empresas pagaron a la fundación de Convergència

1 Comentari

  1. […] aprovació al Parlament de Catalunya de la ILP sobre habitatge i pobresa energètica, així com la signatura del Compromís per l’Aigua a Catalunya el mateix dimarts 8 de setembre per part de Catalunya Sí que es Pot, la CUP, ERC i el PSC són els […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *