comunicats

[Comunicat] Una acció reclama l’atenció dels participants al campionat maqui de les curses de muntanya

Sallent, Mas de la Sala, 28 de novembre de 2021

Membres de l’Ateneu Rocaus, ProuSal i la Taula del Llobregat, acompanyades del gegant Maqui(1), informen els participants al peu del Cogulló.

Els tres col·lectius volen fer evident que ICL Iberia subvenciona activitats que mostren només l’aspecte paisatgístic del runam del Cogulló amb la intenció que la població no tingui en compte el delicte que es continua cometent. No oblidem que sentències fermes ordenen la retirada immediata del runams del Cogulló a Sallent i del Fusteret a Súria, així com la restauració de l’espai ocupat; que tres directius han estat condemnats penalment per negar la salinització, i que existeix una denúncia de la Comissió Europea contra l’Estat Espanyol que és a punt d’entrar al Tribunal de Justícia Europeu.

La Directiva Marc de l’Aigua parteix del principi de qui contamina que pagui i, veient com han anat les coses fins ara, ProuSal avisa que es pot produir una situació catastròfica: que ICL marxi del nostre país deixant els treballadors sense feina i abandonant immenses muntanyes de runams que salinitzaran la poca aigua que tenim al Llobregat abocant-nos a una costosa dessalinització que haurem de pagar entre tot@s (2).

La Generalitat va declarar d’interès prioritari la canonada que portarà 8 Hm3 anuals de la depuradora de Manresa a ICL Súria (DOGC 8027) (3). Les entitats promotores d’aquesta acció denuncien que no es compleixen els requisits que avalaren aquesta decisió:

  • ICL Iberia no dóna “ocupació directa a 1.200 persones
  • No s’ha produït el tancament ordenat de l’activitat a Sallent (…) amb la transferència de l’activitat a Súria i molt menys encara s’està fent d’una manera que permeti la restauració dels dipòsits salins.
  • No es complirà “l’increment de la producció fins a (…) 750.000 tones l’any de Sal Vacuum(4) d’alta puresa.

I afirmen que ICL- Iberia fa tot el possible per dissimular el dany ecològic que causa, el robatori que ens fa a tot@s -ja que contamina i no paga- i l’incompliment flagrant de sentències fermes.

Per tant, AQUESTES TRES ENTITATS RECLAMEN:

  • QUE ES DEROGUI LA CONCESSIÓ D’AIGUA DEPURADA i que aquesta negativa sigui el principi d’ un replantejament de la política que han seguit les administracions fins ara en el tema de les mines de potassa del Bages.
  • Que s’obligui l’empresa a deixar una fiança proporcional a la restauració dels runams i s’estableixin clarament les obligacions i els terminis per a eliminar-los, com recomana l’informe del CUSA (Consell per l’Ús Sostenible de l’Aigua).
  • Que s’asseguri el lloc als treballadors actuals encara que no tinguin ocupació a la mina, donant-los feina en la restauració dels runams; així com que es plantegi un pla de reconversió industrial de la comarca, coherent amb un desenvolupament equitatiu i sostenible.
  • Que s’estudiï la manera d’aprofitar les riuades o algun altre sistema tècnicament possible per aconseguir l’aigua que es necessita per restaurar els runams sense prendre aigua del Llobregat (5).

(1) https://www.naciodigital.cat/manresa/noticia/33002/sallent-estrena-gegant-maqui-carnaval

(2) https://www.atl.cat/ca/etap-del-llobregat_2974

(3) https://taulallobregat.org/wp-content/uploads/2020/09/Acord-DOGC-8027-del-120191219.pdf

(4) Que permetria reduïr el residu

(5) Precisament el XI Congres ibèric de Planificació i Gestió de l’aigua ha reclamat valentia a les administracions públiques per prendre mesures cap a una transició hídrica justa i Elisa Vargas, responsable de Polítiques a la Direcció General de Medi Ambient de la Unió Europea, ha assegurat que els fons europeus per la pandèmia són una oportunitat per invertir en la transició hidrològica (https://www.iagua.es/noticias/fnca/nuevos-fondos-europeos-pandemia-oportunidad-invertirtransicion-hidrica)

 

Font: Taula del Llobregat

 

Article anterior

Noves governances per la gestió pública de l’aigua. El paper dels observatoris urbans i la societat civil en els processos de re-municipalització

Següent article

[Informe] La política del agua en las propuestas del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia. ¿Algo más que propaganda?