Besós i Maresmecomunicats

[COMUNICAT] El Consell Comarcal del Maresme, liderat per ERC, aprovarà el dimarts vinent la privatització de l’abastament d’aigua potable a la comarca

  • Aquest servei, ara en mans dels municipis, s’integraria en un servei comarcal del cicle de l’aigua, que inclou també l’abastament en alta i el sanejament en alta, i que es licitarà a partir d’aquesta aprovació.
  • El projecte de creació del servei comarcal del cicle integral de l’aigua suposa un endeutament inicial i innecessari de 17 milions d’euros amb el soci privat.
  • La privatització es produeix a poc més d’una setmana de les eleccions locals.

El passat 23 de febrer es va aprovar la proposta del Consell Comarcal del Maresme, governat per ERC i Junts per Catalunya, de creació d’un servei comarcal del cicle de l’aigua públic-privat. Amb els vots en contra de la CUP, Comuns i PSC, l’abstenció de Ciutadans i un diputat d’ERC de Malgrat de Mar, i el vot en contra del diputat d’ERC de Vilassar de Dalt, es va aprovar la creació d’un servei de gestió mixta, que inclou també l’abastament d’aigua potable i clavegueram. El dimarts 23 de maig, a menys de 5 dies de les eleccions municipals, es porta al ple la licitació privada de la futura empresa mixta comarcal.

Resulta especialment greu que el Consell Comarcal del Maresme inclogui l’abastament d’aigua potable i el clavegueram, sense tenir-ne les competències ni la titularitat.

Els actuals contractes de gestió dels serveis de sanejament en alta a tota la comarca del Maresme i d’abastament d’aigua en alta de la Xarxa Maresme Nord; que comprèn els municipis d’Arenys de Mar, Arenys de Munt, Calella, Canet de Mar, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar, St. Pol de Mar, St. Cebrià de Vallalta, St. Iscle de Vallalta i Sta. Susanna; finalitzen l’1 de juliol de 2024. Actualment, la gestió d’abastament de la Xarxa Maresme Nord la realitza el Grup Agbar i la de sanejament en Alta una empresa mixta amb participació d’Agbar i Rubatec.

Operació contrària a l’onada remunicipalitzadora

Al Maresme més de 13 municipis han finalitzat o finalitzaran al proper mandat municipal la concessió privada de gestió d’aigua potable. Ara mateix el Masnou, Sant Iscle de Vallalta i Sant Vicenç de Montalt treballen per remunicipalitzar la gestió de l’aigua. La creació d’un servei comarcal públic-privat podria suposar un fre a la remunicipalització d’aquests municipis en pro dels interessos del Grup Agbar.

Durant el gener, Vilassar de Dalt va aprovar la remunicipalització de l’abastament d’aigua potable i se suma a l’onada remunicipalitzadora que va iniciar Arenys de Munt l’any 2011 i que avui dia suma un total de 36 municipis. L’operació del Consell Comarcal del Maresme és contrària a la voluntat del 80% de la població de Catalunya que prefereix una gestió pública de l’aigua.

Irregularitats en el procediment

L’expedient aprovat el passat febrer és contrari a la Llei de Contractes del Sector Públic (LCSP). El Consell Comarcal no té la competència de l’abastament en baixa i, per tant, no pot licitar un servei del qual no té la titularitat. Tampoc és legal la duració de la concessió de 15 anys, limitada a un màxim de 5 anys segons la llei.

També és contrari a la normativa local que obliga a analitzar i comparar els diferents models de gestió. L’expedient descarta la gestió directa sense analitzar i comparar els diferents models de gestió, demostrant així una aposta política clara per la privatització del servei. Com no es comparen els models, no n’evidencien els sobrecostos associats a la gestió privada del servei, com ara els beneficis privats, la quota d’expertesa al soci privat (el know-how) i l’impost de societats, que s’estimen molt per sobre dels 2 M € anuals.

Endeutament innecessari de 17 M€

L’operativa del Consell Comarcal del Maresme és una operació financera especulativa en pro dels beneficis del soci privat. El contracte comença amb un endeutament inicial de 17 M€ totalment innecessari, ja que el projecte preveu uns resultats d’explotació d’uns 3 M€ anuals de benefici, que permetrien finançar les inversions necessàries sense recórrer a cap endeutament.

Els arguments que diuen que aquesta operació suposa un major control públic són totalment perversos. El mercat indirecte de gestió de l’aigua a Catalunya està en mans del grup Agbar (propietat de Veolia). El desequilibri de poder entre una gran transnacional de gestió de l’aigua i les administracions públiques és abismal, tal com explica l’informe del Relator Especial de les Nacions Unides pel dret a l’aigua. Quina mena de control efectuarà l’administració pública quan factura rere factura rep beneficis econòmics? Pot exercir el seu rol de regulador alhora que és part d’una empresa amb objectius mercantilistes?

Exigim l’aturada immediata d’aquesta operació privatitzadora que contradiu l’interès comú i beneficia a les grans empreses que especulen amb el dret humà a l’aigua i el sanejament, amb un endeutament innecessari de milions d’euros. El Consell Comarcal del Maresme s’oposa a la voluntat ciutadana i va en contra de la tendència cap a la remunicipalització.

Article anterior

[COMUNICAT] Cimera Social per la Sequera: ampli consens d’arreu del territori per exigir al govern mesures valentes davant la sequera

Següent article

Municipals 2023: Quines de les mesures han inclòs els partits de Barcelona en relació amb l’aigua?