Sin categoría

Cop de porta inèdit de les ONG a la inoperancia de la Cimera del Clima

Retirada ecologista per «no ser còmplices de no actuar amb la urgència necessària»

Les sessions arriben a les últimes hores sense acords en fons d’ajuda ni en emissions

Font: El Periódico

Greenpeace, Oxfam, WWF, Amics de la Terra i altres grans organitzacions ecologistes i de cooperació, amb el suport dels sindicats, van decidir ahir abandonar la conferència del clima que se celebra a Varsòvia (Polònia) com a forma de protesta davant els pobres avanços i el que consideren escassa voluntat dels negociadors d’arribar a acords ambiciosos. Es tracta de la primera vegada en la història de les cimeres organitzades per les Nacions Unides, i j a en van 19, que hi ha una desbandada d’aquest tipus. «No volem ser còmplices d’aquesta cimera, així que hem decidit no tornar-hi», resumeix Aida Vila, portaveu de Greenpeace Espanya, des de les portes de l’Estadi Nacional de Polònia, seu de la conferència. L’ambient és pèssim.

La cimera té previst concloure aquesta nit amb la frma d’un document de consens, encara que vist el panorama i els antecedents d’altres anys «el normal és que la negociació s’eternitzi i que la clausura s’endarrereixi fns a avançada la matinada», subscriu Elvira Carles, directora de la Fundació Empresa i Clima i veterana d’aquestes cimeres.

Les oenagés consideren que no s’actua amb la urgència requerida per frenar, o almenys mitigar, el canvi climàtic. «Ja no podem parlar d’un binomi entre industrialitzats i emergents. Ningú vol comprometre’s a res -lamenta Vila-. Aquí només preval l’interès dels lobbies dels combustibles fòssils». Els membres de les organitzacions es van retirar vestits amb samarretes verdes en què es podia llegir el lema «Els que contaminen parlen. Nosaltres ens en anem». Avui, en qualsevol cas, les oenagés han estat convocades a una reunió amb el president de la cimera. No tornaran a l’Estadi Nacional, però s’espera que sí que estiguin presents en les cites de Lima (2014) i la transcendental de París (2015).

En alguns aspectes s’ha anat fns i tot enrere. Un de molt clar és la decisió anunciada pels governs del Japó i Austràlia, en un altre temps defensors del protocol de Kyoto, de rebaixar el seu compromís per reduir les emissions de CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle. Vila considera que s’ha debilitat fns i tot la posició de la Unió Europea: «S’està deixant dominar per Polònia i recolzant objectius massa moderats», diu la portaveu de Greenpeace. Polònia és l’únic país europeu amb un potent sector del carbó.

L’objectiu de la cimera de Varsòvia és establir les bases perquè l’any 2015 pugui frmar-se un acord sobre reducció d’emissions que eviti que les temperatures es disparin per sobre dels dos graus, encara que es dóna per fet que aquest llindar se superarà i ara del que es tracta és d’aconseguir que aquest augment sigui el més petit possible. El tractat, que entraria en vigor el 2020, hauria d’implicar no solament els països industrialitzats, sinó també les grans potències emergents com la Xina, l’Índia i el Brasil. La UE -les seves emissions amb prou feines representen el 15 % del total mundialés l’única potència que hi està predisposada.

A Polònia no hi ha hagut progressos substancials en aquest capítol -encara que tampoc s’hi havien posat gaires esperancesi tampoc en l’anomenat fons verd, l’ajuda promesa perquè els països pobres puguin afrontar els estralls del canvi climàtic. «Aquí tothom està d’acord que s’ha de fer alguna cosa si volem evitar el desastre, però no s’acaba de concretar res», explica Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient de la Generalitat.

Article anterior

Informe: Aigües, petit dossier d'autosuficiència local i decreixement

Següent article

La Generalitat sanciona con 500.000 euros a Repsol por un vertido de nafta

1 Comentari

  1. Sudaka Topo
    23 novembre, 2013 en 8:36 pm

    Reblogueó esto en Associació Salut i Agroecologia (ASiA)y comentado:
    Add your thoughts here… (optional)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *