AccionsAigua és VidaAigua PúblicacomunicatsManifestos

[DECLARACIÓ] AGBAR: Prou abús de poder

[DECLARACIÓ] AGBAR: Prou abús de poder

A Catalunya aquests darrers anys s’està disputant el futur de l’aigua. L’aigua és un element essencial per a la vida tal i com la coneixem, tant per les persones com pels ecosistemes. Per això observem amb certa inquietud els darrers esdeveniments que se sumen a una dinàmica de persecució dels actors socials que lluiten per protegir i tenir cura de l’aigua com a bé comú que és per assegurar la vida.

 

L’aigua és un dret humà essencial per a la vida reconegut des l’any 2010 per les Nacions Unides. Els éssers humans no podem viure més de 3 dies sense aigua. L’emergència climàtica i el canvi global estan incrementant les afectacions sobre l’aigua amb un augment de la concentració de precipitacions, sequeres i disminució de l’aigua dolça disponibles. Amb aquesta perspectiva l’aigua es convertirà en un dels grans detonants de potencials conflictes i migracions climàtiques, i serà d’especial rellevància a la regió mediterrània, el que fa inqüestionable la seva gestió des de l’interès comú.

 

A Catalunya, 3 de cada 4 habitants rebem l’aigua d’operadors pilotats per AGBAR. Això representa un monopoli de facto de la gestió de l’aigua, en mans d’un sol grup empresarial que ostenta la gestió del servei a la majoria de municipis mitjans i grans de Catalunya. El 100% d’Agbar pertany a la multinacional francesa SUEZ, recentment absorbida per l’altra gran multinacional francesa en el negoci de l’aigua, VEOLIA.

 

Seguint aquesta lògica mercantilitzadora, el passat desembre l’aigua entrava a cotitzar al mercat de futurs de Wall Street. L’aigua com producte financer és un valor segur, que amb la perspectiva d’un augment de la demanda i la disminució de la disponibilitat, fa de l’aigua una aposta segura  que ansien grans especuladors i inversors. Aquesta entrada als mercats financers és un pas més enllà en la mercantilització de l’aigua que lliga l’aigua només al seu valor econòmic i financer, i la deslliga de tota la seva resta de valors imprescindibles per a la vida humana i dels ecosistemes.

 

Malgrat això, arreu del món fa anys que ha començat una onada remunicipalitzadora per recuperar la gestió i el control de l’aigua a mans públiques. Els objectius que persegueix la recuperació del control sobre l’aigua son una gestió més eficaç, transparent, democràtica, arrelada als municipis i amb objectius socials i ambientals, i no guiada pel lucre. A Catalunya, des de l’any 2010, 28 municipis han decidit recuperar la gestió de l’aigua. La majoria d’ells han estat portats als tribunals per AGBAR arran de la decisió democràtica d’aquests municipis de recuperar el control sobre l’aigua i revertir el servei de privat a públic, passant de gestió indirecta a directa.

 

Aquesta gran ofensiva judicial d’Agbar afecta a una quarantena de municipis i ens locals que han fet passos cap a una gestió directa, i s’encabeix en la cursa global per la mercantilització i financiarització de l’aigua. Aquest atac constitueix un clar abús de poder, on mitjançant el poder judicial, el poder mediàtic i sobretot el poder econòmic tracten que els seus interessos passin per sobre de l’interès del bé comú, de les decisions democràtiques dels ajuntaments i de la ciutadania que vol en un 80,6% una gestió pública. Un poder econòmic que prové dels costos il·legítims cobrats a la factura de l’aigua, com ara la publicitat, el cànon de coneixement, el manteniment dels comptadors, els litigis judicials per mantenir la gestió privada i operacions financeres en els mercats globals realitzades en la creació de l’empresa mixta metropolitana a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Alguns d’aquests costos poden arribar a suposar el 56% de la tarifa de l’aigua.

 

Diferents moviments socials i organitzacions hem patit la judicialització, intimidació i difamació per part d’Agbar quan hem obert el debat sobre l’aigua i reclamat mesures socials que toquen els seus beneficis. La Iniciativa Ciutadana de l’Aigua a Barcelona, que van signar més de 25.000 barcelonines, ha estat portada als tribunals i bloquejada per 5 contenciosos administratius interposats per AGBAR i els seus lobbies. Agbar va portar l’APE a judici per demanar la condonació del deute de les famílies, condonació que finalment va accedir a donar després de denunciar 3 activistes de l’Aliança. Espies del sector privat es van infiltrar al moviment ciutadà per la remunicipalització de l’aigua a Barcelona, unes pràctiques que mai no van ser confirmades ni desmentides per part d’Agbar. L’últim episodi ha estat la campanya difamatòria que qüestiona el finançament rebut per part de les entitats que van donar suport a la consulta de l’aigua a Barcelona, i per la tasca social en la defensa de drets que desenvolupen.

 

D’altra banda, entre el març del 2016 i el maig del 2018, Agbar va destinar més d’1,4 milions d’euros en publicitat, patrocinis o convenis només a TV3 i Catalunya Ràdio. La companyia va patrocinar diversos programes dels mitjans públics catalans, com ara la sèrie ‘Com si fos ahir’, ‘La TdP’ o ‘Joc de cartes’, entre d’altres. Les accions publicitàries es van intensificar també amb altres canals i mitjans privats, coincidint amb l’emergència de la consulta ciutadana sobre el model de gestió de l’aigua a Barcelona. Desconeixem a quant ascendeix la xifra total de despesa en publicitat que, a la fi,  paguem la ciutadania amb els nostres rebuts.

 

Per tot plegat, fem una crida a les organitzacions socials i ambientals de tots els àmbits a donar suport aquesta declaració per tal que els nostres governs prenguin totes les mesures necessàries per facilitar la gestió pública i democràtica de l’aigua i acabar amb l’abús de poder de les multinacionals que hi especulen i negocien.

 

 Vídeo de la Roda de premsa de presentació de la declaració

Adhereix-te aquí a la declaració

 

Recull de premsa:

Diari Ara: Acusen Agbar d'”intimidar” amb litigis els municipis que volen l’aigua pública

Nació Digital: Més de 60 entitats reclamen la municipalització de l’aigua i denuncien la “judicialització” d’Agbar

VilaWeb: Més de seixanta entitats denuncien Agbar i demanen la remunicipalització de l’aigua

Betevé: 67 entitats fan front comú contra Agbar

LaRepública: Més de 60 entitats reclamen la municipalització de l’aigua i lamenten la judicialització dels processos per part d’Agbar

Social.cat: Més de 60 entitats reclamen la municipalització de l’aigua i lamenten la judicialització dels processos per part d’Agbar

Cadena SER (min 17:55)

 

Entitats promotores

Lafede.cat – organitzacions per a la justícia global

Consell Nacional de la Joventut de Catalunya

Consell d’Associacions de Barcelona

Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona

Aliança contra la Pobresa Energètica

Alianza de Mareas y movimientos sociales

Consell de la Joventut de Barcelona

Xarxa Justícia Climàtica

Plataforma Aigua és Vida

Primeres entitats adherides

Acció Ecofeminista

Afectados BB Serveis

Àgora dels moviments socioambientals de la conca del Besòs

Aigua és Vida Girona

Aigua Pública Manlleu

Assemblea 15M Sarrià St. Gervasi

Assemblea d’Aturats i Aturades de Nou Barris

Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres

Associació Cultural Nou Barris Taller d’ Idees

Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP)

Associació de Naturalistes de Girona

Associació de veïnes i veïns del barri Gòtic

Associació Els Verds de Badalona

Associació Institut de les Desigualtats

Associació Sediments

Associació Ateneu Transformadors

ASiA – Assoc. Salut i Agroecologia

Ateneu Roig

Ateneu Independentista d’Hostafrancs – Espai Basset

Ateneu Popular Esplugues

Attac-catalunya

Av Centre Castelldefels

A Granel Sccl

Consell d’Associacions de Barcelona

Coordinadora d’Entitats del Poble Sec

Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme

Coordinadora Obrera Sindical

Dones d’Aigua

Ecologistes en Acció de Catalunya

El globus vermell

Entrepobles

Escoltes Catalans

Fridays for Future Barcelona

Fundació Goteo

Fundació l’Alternativa

Girona pel Clima

Grup de Defensa del Ter

La Marea Verde SAB

La Negreta del Gòtic

La Garrofera de Sants, SCCL

LA PERA COMUNICACIÓ SCCL

Les Vilaretes

Marea Pensionista de Catalunya

Moviment Residencias Catalunya

Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica de l’AMB

Moviment Ethos

Movimiento Pensionista XLA DIGNIDAD SOCIAL

Observatori DESC

Observatori del Deute en la Globalització

PAH Catalanes

PAH Barcelona

Platoniq

Plataforma Prou Sal

Plataforma d’Entitats de Roquetes

Psicologia Sense Fronteres Catalunya

Rebel·lió o Extinció Barcelona

Rebel·lió o Extinció Girona

Resistim al Gòtic

Revo Prosperidad Sostenible

SALVEM LO MONTSIÀ

Sindicat co.bas comissions de base

Sindicat de Llogateres

SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet

Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia

Taula de l’aigua de Terrassa

Taula de l’aigua de Vilamajor

Taula Aigua Mollet

Upla LA UNIÓN

Volem l’Aigua Neta Clara i Nostra

Xarxa d’Economia Solidària

Xarxa per la Sobirania Energètica

Xarxa Socialisme 21

Xnet

Article anterior

Apunta't als Cafès de l'Aigua

Següent article

Carta de la Red de Agua Pública (RAP) al Presidente del Gobierno