Depuradores

L’Agència Catalana de l’Aigua vol ajornar deute per invertir

El director de l’empresa pública reconeix que han iniciat converses amb la banca per guanyar més temps per retornar 500 milions d’euros

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) vulgues poder invertir abans del 2018, l’exercici que podria destinar part dels seus recursos a millorar i mantenir la xarxa de proveïment amb la situació actual de les seves finances. El director de l’empresa pública, Jordi Agustí, ha reconegut aquest dimarts que intenten lliurar-se de part de les seves destacades despeses financeres per guanyar oxigen. Per això, han assegut de nou a la banca creditora.

Aquest grup inclou CaixabankBanc SabadellCatalunyaCaixa,BanestoBBVA Barclays. El pool d’entitats que van acordar a finals de març del 2012 un refinançament de 500 milions d’euros. En aquell moment, el deute financer de l’ACA arribava als 937,3 milions d’euros. “Les condicions van ser bones, tenint en compte la situació de la companyia”, admet Agustí. Però el termini d’amortització va ser molt exigent: el venciment es va perllongar de dos a quatre anys i incloïa diversos crèdits sindicats, préstecs bilaterals i crèdits pont.

Beneficis per amortitzar deute

El calendari és el que minva la capacitat d’invertir de la companyia i allargar els terminis és l’únic objectiu de la nova operació, assegura el seu director. Hi ha pendents unes 1.000 actuacions valorades en 800 milions d’euros, 600 milions per construir nous elements per depurar l’aigua i uns altres 200 milions per rehabilitar els actuals.

Encara que es perllongui l’amortització, invertir de forma immediata no està als plans de l’ACA. Agustí afirma que qualsevol benefici que s’aconsegueixi a l’empresa, ordinari o extraordinari, es destinarà a pagar anticipadament deute bancari per rebaixar les despeses financeres a les que ha de fer front cada mes.

El dèficit actual de la companyia arrina als 1.000 milions d’euros, segons el seu director. No ha facilitat les dades globals del tancament de l’exercici de l’empresa pública.

Privatitzar depuradores

Per obtenir beneficis extraordinaris, Agustí assegura que el pla de privatitzar la xarxa de depuradores catalanes està “en fase d’estudi”. No ofereix cap calendari, el directiu es limita a assenyalar que el model actual, en què els municipis controlen la seva concessió, no és sostenible. “Un servei ha de correspon a una competència”, sentència.

Si s’arriben a licitar les depuradores, seria la primera ocasió en què l’ACA destinés els recursos aconseguits per concesionar els seus actius a amortitzar el seu propi deute. La polèmica privatització d’Aigües Ter Llobregat (ATLL), en mans de la justícia, va cobrir deute ordinari de la Generalitat de l’exercici 2012.

Font: Economia Digital

Article anterior

Comunicat en relació al cànon de l’aigua i la compra de la col·lecció Santos Torroella per part de l’ajuntament de Girona

Següent article

Inundaciones en Bolivia: más allá del cambio climático

1 Comentari

  1. […] mitjançantL’Agència Catalana de l’Aigua vol ajornar deute per invertir | Aigua és Vida. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *