Sin categoría

El govern reconeix que ha rebutjat ofertes per vendre Aigües de Manresa

L’actual govern ha frenat l’ofensiva més seriosa perquè l’empresa deixés de ser municipal

L’alcalde Valentí Junyent (CiU) ha frenat l’intent més seriós de comprar la societat municipal Aigües de Manresa que s’ha produït en la història de l’empresa, nascuda l’any 1982 a partir de la municipalització del servei portat a terme per la Junta d’Aigües Potables de Manresa durant 125 anys.

No és la primera vegada que a Aigües de Manresa li surten pretendents, però la situació de feblesa econòmica extrema de l’Ajuntament a causa de la crisi econòmica, i el fet que l’empresa municipal d’aigüescontinuï sent rendible fins i tot en aquest escenari, ha atret la mirada de les grans corporacions.

Agbar és una de les empreses que s’han plantejat la possibilitat d’adquirir empreses d’aigües més petites.

Segons ha pogut saber aquest diari, ha estat a l’actual alcalde a qui ha tocat descartar la proposta més ferma d’adquisició de les que hi ha hagut fins ara. El govern reconeix que la possibilitat de vendre Aigües de Manresa ha planat aquest mandat i, també, que s’ha rebutjat sense deixar cap escletxa oberta.

Com que l’equip de govern va tenir clara la prioritat de mantenir una garantia de futur per davant d’una solució fàcil de present, no va voler ni entrar en consideracions sobre quantitats, però està clar que sobre la taula hi havia milions d’euros. Cal recordar que això s’ha pogut fer perquè Aigües de Manresa té una estructura en la qual no hi ha presència de capital privat.

Gestió directa al 100%

Un servei públic es pot donar per gestió directa o indirecta. LAjuntament té obligació de subministrar aigua potable i a Manresa s’ha optat tradicionalment per una gestió directa al 100 %. Quan una empresa té un percentatge privat del seu accionariat, la gestió passa de ser directa a indirecta i es considera privatitzada.

El govern defensa que els principis que s’han d’aplicar en la gestió són el rigor i l’eficiència, que vol dir no regir-se per la precipitació ni realitzar accions que es podrien lamentar en el futur. I la privatització d’Aigües de Manresa en seria una.

Per contra, l’equip de govern ha optat per traslladar a Aigües de Manresa més responsabilitats, a banda del subministrament d’aigua potable i del sanejament i depuració de les aigües residuals, com la gestió de la concessió del complex de les piscines municipals, la urbanització de carrers , l’obertura d’una oficina d’atenció al
públic a les Escodines o l’organització de la Transèquia un cop la Jove Cambra no ho ha pogut continuar fent.
La privatització d’Aigües de Manresa no forma part dels plans de CiU ni hi ha voluntat de plantejar-la en el futur.

Reconeix que podria ser una manera fàcil de solucionar problemes, però també considera que la paraula fàcil no combina bé amb el rigor, i que és absolutament necessari per redreçar la situació de l’Ajuntament no prendre vies fàcils sinó serioses i que no hipotequin el futur dels ciutadans.

Font: Regio7

Article anterior

. @aiguaesvida rebutja que els rebuts serveixin per comprar el fons Santos

Següent article

El cànon de l'aigua i el fons Santos Torroella

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *