El Govern sospesa convocar un nou concurs a ATLL
En els propers dies” es prendrà una decisió, diu el conseller Vila
L’última decisió del Suprem sobre ATLL, coneguda abans d’ahir, podria tenir conseqüències pràctiques d’aquí a poc temps. L’Alt Tribunal va desestimar el 5 de novembre la sol·licitud de la Generalitat de suspendre de manera cautelar l’ordre de l’OARCC -organisme del mateix Govern d’apartar del concurs el consorci liderat per Acciona, en considerar que la seva oferta no complia el plec. Aquesta resolució ha portat l’Executiu a reconsiderar la posició que havia mantingut fins ara en aquest conflicte. En comptes d’esperar que hi hagi una sentència sobre el fons de la qüestió -si l’adjudicació a l’esmentat grup es va ajustar a la llei, assumpte que dirimirà el TSJC per prendre una decisió definitiva, ara sembla disposat a moure fitxa i a fer-ho ben aviat. La convocatòria d’un nou concurs sembla la seva primera opció. L’altra candidata, Agbar, defensa que, en quedar fora el seu competidor, la concessió li correspon legalment a ella.
El titular de Territori, Santi Vila, va explicar ahir que els serveis jurídics de la Generalitat estan analitzant l’última sentència del Suprem per veure si ATLL pot continuar en mans del consorci format per Acciona Agua i Aigües de Catalunya (empresa del banc brasiler d’inversions BTG Pactual) o bé que la taula de contractació hagi d’avaluar si cal adjudicar el contracte al segon operador (Agbar) o si s’ha de declarar desert el concurs”. El conseller va insistir que cal dirimir aquest tema” i, per això, s’avaluarà l’última resolució judicial amb molt rigor”. I va escurçar els terminis: ¿Ho tindrem clar en els propers dies”, va subratllar.
L’escenari és complex ja que Acciona i els seus socis porten les regnes d’ATLL des de fa gairebé dos anys. Retirar-los la concessió per donar-l’hi a Agbar mentre el TSJC no resol el fons de l’assumpte implica certs riscos perquè aquest últim tribunal podria ordenar, finalment, que l’empresa torni als actuals operadors. I, esclar, tots aquests canvis comportarien les seves corresponents indemnitzacions. El consorci que gestiona l’empresa ha pagat ja gairebé 300 milions d’euros per la concessió, que és per un període de 50 anys i un total de 1.000 milions.
La tercera possibilitat apuntada ahir pel conseller Vila, la declaració del concurs desert i la convocatòria d’un altre de nou, és la que té més simpaties al Govern, segons les fonts consultades per La Vanguardia. Aquesta via no donaria la raó completament a cap de les parts i les citaria a competir en una nova licitació. Però tampoc no és una sortida senzilla perquè caldria decidir qui gestiona ATLL mentre es desenvolupa aquest nou procés, que podria ser llarg. Sobre això últim, les mateixes fonts apunten que el menys traumàtic seria mantenir Acciona i BTG Pactual mitjançant un contracte de prestació de serveis provisional fins que es resolgui el concurs del qual sortiria el nou adjudicatari. Però caldria trobar l’encaix legal per a aquesta operació.
Font: La Vanguardia
Sense comentaris