El Govern té el que queda d’any per complir la sentència que pesa sobre el runam del Cogulló
El TSJC ja ha comunicat formalment a l’executiu català que la resolució que anul·la l’autorització vigent és ferma
La Generalitat té, legalment, els dos mesos que queden per acabar l’any per fer efectiva la sentència judicial que pesa sobre el runam del Cogulló. Una sentència -la que ha declarat nul·la l’autorització ambiental de l’explotació minera al capdavant de Sallent-Balsareny-, que el Suprem va declarar ferma el setembre passat (vegeu edició del dia 25) i que, a parer de l’entitat que va promoure el contenciós -l’Associació de Veïns de la Rampinya- s’ha de traduir, com a mínim, a ordenar una aturada immediata dels abocaments de material al runam del Cogulló.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va comunicar formalment a final d’octubre a la Generalitat -i també a qui es va presentar com a codemandats, Iberpotash, Ajuntament de Sallent i una dotzena d’empreses que treballen sovint per a l’explotació minera- que la sentència havia esdevingut ferma. A partir d’aquest moment, l’administració té un termini de dos mesos per donar-li compliment (en el cas de particulars, aquest termini és de vint dies). L’advocat de l’entitat veïnal, Climent Fernández, subratlla que «en el moment que s’anul·la una llicència el que comporta és que els actes o usos del sòl que s’hagin fet a l’empara d’aquesta autorització invalidada des del moment que es va concedir s’haurien de restaurar. El que voldria dir treure-ho i deixar-ho en la situació que estava el 2008. Nosaltres el que demanem ara mateix és que es deixi d’abocar al runam». Fernández ha avançat que té a punt un escrit per entrar al tribunal «si veiem que no s’actua en aquesta direcció», per requerir l’execució de la sentència, «ja que la realitat indiscutible és que ara mateix no hi ha autorització, que és la que emparava aquesta activitat». Fins ara, la Generalitat no s’ha volgut pronunciar en relació amb el fet que l’anul·lació de l’autorització hagi esdevingut ferma i sobre els passos que, com a responsable del seu atorgament (l’any 2008), preveu fer a partir d’ara per donar compliment a la sentència.
Tal com va avançar Regió7 el 25 de setembre passat, la recent resolució del Suprem dóna validesa definitiva a una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya -d’octubre del 2013- en què anul·lava l’autorització ambiental atorgada pel Govern català l’abril del 2008 a l’empresa minera per a l’extracció i tractament de recursos minerals a Sallent i Balsareny. En definitiva, es tracta de la llicència que autoritzava l’activitat que es porta a terme en aquesta part de l’explotació, essencialment l’abocament en el runam del Cogulló. Aquella sentència basava l’anul·lació en dos aspectes principals. La primera és que el TSJC considerava -com així argumentava la part demandant- que el planejament urbanístic no s’adequava a l’activitat. La segona qüestió era l’absència d’una declaració d’impacte ambiental que el magistrat considerava ineludible per a la concessió de l’autorització ambiental anul·lada. La Generalitat va aprovar l’any 1998 una nova llei d’intervenció mediambiental per regular l’activitat de les empreses, i per a les activitats que ja estaven en funcionament va preveure un procés d’adequació, al qual es va acollir Iberpotash. El tribunal argumentava que «de cap manera consta la subjecció del cas a l’avaluació d’impacte ambiental de projectes, d’imperatiu jurídic comunitari i estatal, i la tramitació seguida s’ha acontentat amb una simple avaluació ambiental verificada».
Font: Regió7
Sense comentaris