Notícies

El lleidatà Rosell, home clau en l’execució del Segarra-Garrigues

Actual director general de l’empresa pública Infraestructures, va ocupar un alt càrrec en la constructora del canal

Des del 2011 és el segon de l’antiga Gisa

El lleidatà Josep Antoni Rosell, actual director general d’Infraestructures.Cat detingut ahir per la Guàrdia Civil durant la investigació del cas anomenat Petrum, té una llarga vinculació en el desenvolupament de les principals obres agràries de Lleida, especialment les de regadiu i, molt en concret, la construcció del Segarra-Garrigues. Rosell era subdirector general d’Infraestructures Agràries (tercer de la conselleria d’Agricultura, que dirigia el llavors conseller Josep Grau, i tenia com a segon Francesc Xavier Ballabriga) quan la Generalitat va adjudicar la construcció de la part catalana del canal a una UTE per 1.103 milions d’euros. El cost de les obres, no obstant, es podria haver disparat en l’actualitat. El grup adjudicatari, actualment Aigües SegarraGarrigues (ASG), té la seu a Tàrrega i els seus principals socis són FCC (24,68%); Agbar (22,6%); Copcisa (21,6) i Copisa (20%). Rosell va ser subdirector general d’Infraestructures fins al 2003.Tanmateix, després de l’arribada del tripartit a l’Executiu, va passar a l’empresa privada i es va convertir en director general de la mateixa UTE adjudicatària ASG. Aquest moviment, conegut com la porta giratòria, no és estrany en cercles polítics. El mateix Josep Grau és ara president d’ASG.

Rosell va seguir a l’empresa privada del Segarra-Garrigues fins al 2011, encara que els últims dos anys com a director de relacions amb el territori. També apareix com el seu apoderat. Des de fa sis anys ocupa la direcció general del consorci d’empreses públiques que l’actual Govern va decidir fusionar en una de sola. Dins d’Infraestructures hi ha les antigues GISA, Regs de Catalunya; Regs Segarra-Garrigues i Ifercat. Respon davant del seu consell d’administració i davant del president d’Infraestructures, Joan Lluís Quer (vegeu el desglossament lateral), també vinculat a una altra investigació. Rosell és també militant de Convergència. Fonts d’UGT van assenyalar que com a director general d’Infraestructures percep 139.500 euros bruts a l’any (2013).

Sota les ordres de Quer, president d’Infraestructures i també investigat
El president d’Infraestructures.Cat, Joan Lluís Quer, és objecte també d’una investigació sobre presumptes adjudicacions il·legals. El jutjat d’Instrucció 8 de Barcelona va admetre a tràmit al juny la querella del fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled contra Quer, Manuel Hernández, exdirector de l’ACA, i altres directius en el marc de la investigació d’unes adjudicacions que l’ACA va fer el 2008 a un grup de consultores per elaborar informes sobre l’estratègia hidràulica de Catalunya. Quer va ser gerent de l’ACA entre el 2000 i el 2004 i representant de les empreses consultores que es van adjudicar els contractes del 2008. La conselleria d’Economia va sortir al pas i va defensar la tasca en els últims 5 anys en la transparència de l’empresa pública, que funciona de forma autònoma però depèn d’aquest departament. GISA, origen d’Infrestructures, va nàixer per tal de gestionar l’obra pública sense els lligams d’una conselleria.

Font: Segre

Article anterior

Doble ració d’exploradors de l’aigua aquest cap de setmana

Següent article

Vota la pitjor multinacional de l'any!

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *