Depuradores

El misteri dels 2.300 milions

CiU i ERC tomben les esmenes als pressupostos sense que Mas-Colell concreti quins actius vol privatitzar

Font: El Periódico

Poques vegades té lloc en un Parlament amb tants angles ideològics com l’actual que tots els partits -incloent-hi en part Esquerra Republicanarebutgin una partida substancial d’uns pressupostos : la política d’ingressos mitjançant la venda d’actius públics.

El debat de les esmenes a la totalitat (que van ser presentades per tots els grups llevat CiU i ERC) es va convertir en un gran interrogant sense resposta: ¿quin patrimoni públic, quins actius es vendran per valor de 2.300 milions d’euros No hi va haver manera que el conseller d’Economia, Andreu MasColell, respongués. Només va apuntar que si l’Estat paga part del deute que l’Administració catalana li reclama, la quantitat serà menor. Fonts del Govern al·leguen que revelar què es vendrà no ajuda a vendre bé. El conseller va afegir que l’alternativa a vendre era retallar més. Així va descriure els seus primers comptes presentats en el termini legal: «No són uns pressupostos ideals, però són els necessaris».

El republicà Pere Aragonès també va afrmar que no acceptarà que la privatització doni peu a una paradoxa: la venda de l’entitat de vivenda pública, l’Incasòl, a compradors que se sospita que podrien ser, entre altres, el gegant fnancer Godlman Sachs. «No s’ha ni de contemplar»,
va avisar. Però molt més durs van ser la resta de grups de l’esquerra, que van mostrar els seus temors que si no s’aconsegueix vendre per valor de 2.300 milions, l’alternativa seran més retallades. Maurici Lucena, del PSC, va preguntar a Mas-Colell quin és el «pla B» si falla l’operació. Josep Vendrell, d’ICV-EUiA, va denunciar: «Quan un govern amaga el que vol privatitzar, és que tenim un problema de qualitat democràtica», i amb la resta de partits, va qüestionar la tesi governamental que els comptes tenen sensibilitat social.

«Paràbola perversa»

I si la hipòtesi de Goldman Sachs quedant-se amb la vivenda social de la Generalitat a Ciutat Meridiana va ser descrita per David Fernàndez, de la CUP, com una «paràbola perversa», també va ser notable que el popular Enric Millo, pertanyent a un partit que impulsa privatitzacions allà on governa, s’indignés per la venda d’actius. «Volen construir un Estat, però amb aquests pressupostos se’l vendran abans de construirlo i com a molt podran arribar-hi llogats», va proclamar. A Mas-Colell li va semblar suficient recordar que el PP està en procés de venda d’AENA.

CiU i ERC van tombar les esmenes a la totalitat amb plena sintonia. Però tant el conseller com el diputat de CDC Antoni Fernàndez Teixidó van voler aclarir que la pujada d’impostos que Esquerra celebra és per a ells una cosa que es fa «perquè no hi ha remei»

Article anterior

El Parlament demana unànimement que es paralitzi el projecte Castor

Següent article

Las plataformas del agua denuncian en Bruselas la paralización de obras

1 Comentari

  1. Sudaka Topo
    5 desembre, 2013 en 1:24 pm

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *