Notícies

El TC aixeca la suspensió de la llei catalana que prohibia el «fracking

El TC aixeca la suspensió de la llei catalana que prohibia el «fracking»

Aquesta decisió provisional permetrà que no es pugui realitzar fractura hidràulica a Catalunya

El Tribunal Constitucional va decidir ahir aixecar la suspensió provisional de la llei catalana que preveu regular de l’ús de la tècnica de la fractura hidràulica o fracking en la recerca d’hidrocarburs. Aquesta regulació s’inclou a l’article 167.1 de la llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic de Catalunya, que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional al novembre com a conseqüència de la impugnació del Govern central. En concret, la norma planteja la prohibició de la fractura hidràulica «quan pugui tenir efectes negatius sobre les característiques geològiques, ambientals, paisatgístiques o socioeconòmiques de la zona, o en relació amb altres àmbits competencials de la Generalitat». Ara, segons publicava ahir el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), el Tribunal aixeca aquesta suspensió, que podia mantenir per un termini màxim de cinc mesos.

Permisos concedits
El Govern va aprovar al desembre un projecte de llei de modificació de la llei d’hidrocarburs, on es recullien incentius fiscals per a ajuntaments i comunitats amb jaciments d’hidrocarburs en els seus territoris, inclosos els extrets mitjançant el fracking. El Constitucional ja s’havia pronunciat sobre el fons de l’assumpte en les normatives de Cantàbria i de La Rioja que prohibien l’ús del fracking als seus territoris i en els dos casos les va declarar inconstitucionals amb l’argument que l’ordenació del sector energètic i del subsector gasístic és una competència exclusiva de l’Estat.

A més de Catalunya, La Rioja i Cantàbria, les comunitats de Navarra i Andalusia han legislat contra aquesta pràctica, que consisteixen la fractura mitjançant aigua a pressió barrejada amb sorra i altres elements les zones rocalloses del subsòl en les quals estan allotjades les reserves d’hidrocarburs.

A Espanya hi ha prop de mig centenar de permisos concedits per dur a terme prospeccions a Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, el País Basc, Aragó, Catalunya i Castella-la Manxa; i altres sol·licitats a les mateixes regions més la Comunitat Valenciana i Navarra.

Celebració del Govern català
La Generalitat va celebrar ahir la decisió del Constitucional d’aixecar la suspensió d’aquesta normativa que prohibeix l’ús d’aquesta tècnica en sòl no urbanitzable quan pugui tenir efectes negatius. Així, la decisió del TC permet restituir el marc legal aprovat pel Parlament en aquesta matèria, que va ser suspès al novembre.
En un comunicat, l’executiu català va recordar que el Constitucional encara no s’ha pronunciat sobre el fons de la demanda interposada pel Govern, encara que aquesta mesura «facilita la feina de la Generalitat, que des del moment de la suspensió va manifestar la seva voluntat de no autoritzar l’ús d’aquesta tècnica a Catalunya».

Font: Diari de Girona

Article anterior

Las fuerzas de izquierda se comprometen a democratizar la gestión del agua en Catalunya

Següent article

Recollida de firmes contra la presa d'Endesa a Mont-rebei

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *