Notícies

Endesa retira el projecte d’embassament a tocar del congost de Mont-rebei

Addueix que no té suport social, institucional i polític 

Poques hores abans, la Generalitat s’havia sumat a la creixent oposició popular

Endesa abandona el projecte de fer un embassament a un quilòmetre del congost de Mont-rebei. Fonts de la companyia van explicar, ahir al vespre, que “mai” portarien a terme un projecte que tingués “oposició social, política i institucional”. La reactivació del projecte, datat fa una dècada, i amb l’estudi d’impacte ambiental en exposició pública fins aquest divendres, suposava construir una presa de 3,5 quilòmetres i afectar 155 hectàrees en una zona mediambientalment protegida.

El canvi de rumb d’Endesa va arribar després que, ahir al matí, la Generalitat anunciés la seva oposició al projecte. De fet,el govern ja s’hi havia pronunciat en contra el 2003, tot i que l’estudi no recollia les aportacions de la Generalitat. Ara, el govern havia elaborat un altre informe a petició de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que tramita l’estudi d’Endesa.

L’informe del govern, fet públic ahir, remarca que la presa tenia una ¿afectació ambiental molt alta” amb ¿impactes greus i irreversibles”, tant en un aspecte paisatgístic, en un dels pocs grans congostos lliures d’infraestructures, com pel que fa al bo sc de ribera i les espècies protegides. A més, és “incompatible” amb proteccions europees com ara la Xarxa Natura 2000. De fet, l’eurodiputat Ramon Tremosa preparava ja portar el cas al Parlament Europeu.

“La lluita continua ara pel cabal”
En pocs dies, la plataforma Salvem Mont-rebei ha recollit m ilers de signatures en contra de la presa. Entitats ecologistes, excursionistes i particulars tenien previst presentar centenars d’al·legacions a l’estudi d’Endesa. Joan Vázquez, portaveu de la plataforma, va mostrar-se content amb la retirada, però també caut: “Esperem veure-
ho per escrit. I, a més, continuarem la lluita, perquè, com reconeix el mateix estudi, al riu li cal quatre cops més aigua per mantenir un cabal ecològic.” La plataforma manté la marxa reivindicativa prevista pel 26 d’abril. Vázquez remarca: “Endesa sabia que era una bestiesa. Tant com posar un parc eòlic dalt de Montserrat.”

Font: El Punt Avui

Article anterior

[vídeo] Aigua, font de vida o de negoci?

Següent article

Podemos pide paralizar la privatización del agua

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *