Dret humà a l'aigua i al sanejament

Entitats socials exigeixen constituir la Taula de pobresa energètica al Parlament

L’Aliança per combatre la pobresa energètica, que agrupa set entitats socials, ha exigit aquest dimecres que es constitueixi de manera immediata una Taula sobre la matèria al Parlament, perquè organitzacions de la societat civil, administracions i empreses de subministraments bàsics abordin la falta d’accés a aquests serveis per part de persones en situació de vulnerabilitat.

Així ho han reclamat a la presentació de l’Aliança als mitjans davant del Parlament la portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) Ada Colau; el de la Coordinadora d’assemblees de treballadors en atur de Catalunya Diosdado Toledano; de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, Jordi Giró, i de la Plataforma Aigua és Vida i Xarxa per a la Sobirania Energètica Eloi Badia –també integren la coalició Front Cívic de Catalunya i la Unió de Consumidors de Catalunya–.

Els portaveus han carregat contra el decret llei sobre Codi de Consum del Govern per oferir només una moratòria del pagament de subministraments entre novembre i març a persones en situació de vulnerabilitat, i han reclamat la rectificació d’una norma “totalment insuficient i insultant”, a més de demanar a les empreses que acudeixin a la Taula parlamentària amb el compromís de mantenir els serveis bàsics a tots els ciutadans.

Han lliurat una carta a tots els grups polítics de la Cambra catalana en què defensen que els subministraments bàsics són “indispensables per garantir un habitatge digne”, i que el sector públic ha de vetllar per la sostenibilitat d’aquests recursos amb la finalitat de protegir els drets de les persones i davant de l’evidència que els mercats són incapaços de garantir l’accés universal a l’aigua, la llum i el gas.

Desobediencia civil

Colau ha remarcat que la mercantilizació dels serveis bàsics atenta contra els drets fonamentals, i ha instat a totes les administracions a respondre a la pobresa energètica, assenyalant que, en cas contrari, donaran suport a les persones que ‘punxen’ serveis bàsics: “Recolzarem els actes de desobediència individual i col·lectiva com mecanisme d’autotutela dels  drets”.

“El que hi ha és una estafa i corrupció estructural. Hi ha una gestió mafiosa amb una minoria que s’enriqueix a costa de la majoria”, ha replicat a les declaracions del conseller de la presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, sobre l’existència de pobresa estructural a Catalunya.

L’Aliança s’ha mostrat oberta a incorporar noves entitats socials, i ha recordat que diverses manifestacions confluiran la tarda del 27 de febrer davant del Parlament per reclamar la condonació dels pagaments de subministraments als qui no poden afrontar-los a càrrec dels beneficis de les empreses, entre d’altres aspectes.

Font: Europa Press

Article anterior

El cànon de l'aigua de Girona pagarà part del fons Santos [art contemporani]

Següent article

Moviments ciutadans reclamen que ningú no es quedi sense subministraments bàsics

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *