Notícies

Europa assegura que hi ha deficiències a Berga, Figueres, Banyoles, Abrera i Capellades

Brussel·les denuncia el tractament d’aigües residuals a Catalunya

Cinc municipis afectats
La Comissió Europea fa 11 anys que es queixa de les deficiències en el tractament d’aigües residuals a cinc municipis catalans -Berga, Figueres, Banyoles, Abrera i Capellades-, però davant de la falta d’una resposta a les seves demandes de complir correctament amb la legislació comunitària en la matèria, Brussel·les ha tirat pel dret. L’executiu comunitari va anunciar ahir que denunciarà Espanya davant del Tribunal de Justícia de la UE per obligar-la a complir amb la directiva mediambiental que regula el tractament d’aigües residuals.

Els informes procedents de les autoritats espanyoles indiquen que continua faltant un sistema de tractament adequat” de les aigües residuals a les cinc poblacions catalanes afectades, especialment a les tres primeres, on s’han detectat deficiències més greus. Brussel·les també assenyala problemes en poblacions gallegues i andaluses.

Segons la normativa comunitària, els estats membres estan obligats a disposar de sistemes de recollida i tractament adequats. Les aigües sense tractament plantegen riscos per a la salut pública i també riscos mediambientals per al mar. Brussel·les ja va advertir el govern espanyol el 2003 sobre les deficiències i la Comissió reconeix que alguns problemes s’han solucionat. Tot i això, constaten que hi ha poblacions on encara persisteixen deficiències importants.
Multa de la justícia europea

La denúncia davant de la justícia europea és l’últim pas del procediment d’infracció que preveu la normativa comunitària. En el 95% dels casos, els estats membres prenen mesures per solucionar els problemes abans que el Tribunal de la UE es pronunciï. Si Espanya -i les autoritats catalanes no fan res per aplicar correctament la directiva i solucionar les deficiències, el tribunal europeu pot obligar l’estat membre a prendre mesures o, en última instància, imposar una multa, que hauria de pagar l’Estat.
La directiva sobre el tractament de les aigües residuals urbanes estableix que els estats membres han de garantir que les aglomeracions urbanes recullin i tractin correctament les seves aigües residuals. Les aigües no tractades poden estar contaminades per bacteris o virus nocius.

Font: ARA

Article anterior

La remunicipalització de l'aigua, una tendència global impulsada per plataformes ciutadanes dels Països Catalans

Següent article

Escrit de CATAC sobre el procés de privatització del Canon de l'Aigua

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *