Notícies

Europarlamentaris visitaran el Delta per copsar l’impacte del pla de conca

Ho faran a principis de 2016, en un missió d’investigació llargament reclamada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre

Un grup d’europarlamentaris de diversos grups polítics i diverses nacionalitats visitaran durant a principis de 2016 el delta de l’Ebre per examinar l’impacte de l’aplicació del pla hidrològic de l’Ebre sobre el fràgil espai natural. Els europarlamentaris formen part del comitè de peticions del Parlament Europeu, que ahir a la tarda va decidir realitzar aquesta visita i una segona al riu Tajo, afectat també per una pèssima planificació hidrològica.

El comitè, reunit a Brussel·les, va anunciar la missió i també la voluntat de mantenir oberta la petició de la Plataforma en Defensa de l’Ebre pel pla de conca del riu, dues de les demandes dels representants del moviment social ebrenc desplaçats a la capital europea. La demanda de la visita es va plantejar ja el 2015, sense èxit, mentre que el fet de mantenir oberta la petició «permet mantenir viu el debat sobre el pla hidrològic a les instàncies europees», apunta la portaveu de la PDE, Susanna Abella.

El moviment antitransvasista valora la reunió com un èxit, donat que mostra la voluntat de l’Europarlament de «mantenir la pressió» sobre l’Estat espanyol davant els seus incompliments en planificació hidrològica de les directives europees.

La plataforma és conscient que el termini de presentació d’al·legacions a la revisió del pla de la conca finalitza el 30 de juny i que el desig i compromís de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) és aprovar-lo a finals d’enguany, és a dir abans de la visita dels europarlamentaris. «Europa porta uns ritmes ‘propis’, ja ho sabem. Però en tot cas, és una nova mesura de pressió sobre l’Estat i benvingut sigui». Abella afegeix que el calendari exigit per aprovar el pla és molt ajustat i coincidirà amb la campanya de les eleccions generals. «Per tant, tant pot ser que s’aprovi com que ho deixin sobre la taula per al proper govern», tanca.

Això a banda, el representant de la Comissió insistí en la importància del programa traslladat a l’Estat espanyol de millora dels plans de conca, de 45 punts, alguns d’ells referits a l’Ebre. Un programa d’obligat compliment que recull en bona part els criteris de la PDE i que s’espera permeti modificar el pla en la seva revisió, actualment en tràmit.

Entre d’altres, el programa qüestiona el cabal ambiental mínim fixat pel pla per al tram final del Ebre i la previsió de 465.000 noves hectàrees de regadiu. La PDE assegura que si l’Estat desobeeix les recomanacions es compromet la percepció d’una considerable quantitat de fons europeus destinats a infraestructures i medi ambient els pròxims anys.

Infracció a Biscarrués
A banda, ahir també s’anuncià la decisió d’obrir un procediment d’infracció contra el govern espanyol pel projecte de construcció de l’embassament aragonès de Biscarrués, un dels símbols de la lluita de les entitats defensores dels rius. El procediment podria culminar amb una sentència contra el projecte.

Suport polític a la PDE
La plataforma va rebre el suport dels eurodiputats catalans Ernest Urtasun (ICV) i Josep Maria Terricabras (ERC), en una roda de premsa conjunta amb altres eurodiputats i peticionaris, com els de la Plataforma en Defensa del riu Tajo. Segons Urtasun, Europa «està preocupada sobre alguns plans de conca que no compleixen el Marc de l’Aigua», i haurà de parar els peus al govern espanyol. Per Terricabras, la política hidrològica de l’Estat és «molt deficient» i cal «defensar els béns i els interessos dels ciutadans europeus» i dels del Delta. «A vegades es pot fer col·laborant amb els estats membres. En d’altres, s’ha de fet, tot i l’oposició dels estats».

Font: Diari de Tarragona

Article anterior

El interventor solicita dos meses más para investigar la gestión de Emmasa

Següent article

El TSJC declara nul el concurs d'adjudicació d'Aigües Ter-Llobregat

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *