Canal Segarra GarriguesEbre

La CHE ‘expropiarà’ aigua a Endesa per donar-la al tram urbà del Segre

Confederació assegura que no s’haurà de compensar la hidroelèctrica perquè la proposta ‘és raonable’

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) vol garantir un cabal ecològic mínim pel riu Segre al seu pas pel tram urbà de Lleida en períodes de sequera de 5 m3/s, respecte els 0,2 m3/s mínims actuals i la mitjana anual d’1,3m3/s. El nou model garanteix un cabal constant mínim de 3,5 m3/s que es complementarà amb cabals addicionals de 20 m3/s que s’aplicaran dos cops per setmana durant vuit hores els mesos de juliol i agost i un cop per setmana entre maig i juny i al setembre i octubre.

L’increment del cabal ecològic suposarà una restricció de la concessió hídrica que té Endesa per a usos hidroelèctrics aigües amunt del Segre tot i que aquesta cessió d’aigua no comportarà cap compensació a la companyia per part de la CHE ja que la fixació dels cabals mínims “és raonable i s’ajusta a la Llei d’aigües i al propi Pla de Conca“, segons va dir ahir Xavier de Pedro, president de la CHE.

L’afirmació de De Pedro xoca, però, amb l’opinió de diversos experts en dret d’aigües, que consideren complicat portar a terme aquesta ‘expropiació’ d’aigua a Endesa sense que hi hagi compensacions. En tot cas, diuen, dependrà de la ‘bona voluntat’ de la hidroelèctrica, doncs la llei l’assiteix. Recorden que en aquests moments la titular de la concessió d’aigua per a usos hidroelèctrics que es desvia a les comportes de la Mitjana cap al canal de Seròs és l’empresa italiana Enel, propietària d’Endesa, i que aquesta es va fer amb el dret a l’absorbir l’antiga Fecsa. I aquesta concessió no s’extingeix fins d’aquí 50 anys. Si es vol rescatar abans, a banda del conflicte legal, s’hauria d’indemnitzar la companyia. Endesa desvia ara cap al canal de Seròs entre 60 i 70 metres cúbics per segon, deixant anar només una quantitat residual (0,2 m3/s mínim i una mitjana anual de 1,3 m3/s), que és la que baixa pel tram urbà del riu Segre.

La proposta haurà de rebre ara elvistiplau del consell de l’Aigua de l’Ebre abans de la seva aprovació. L’objectiu és que ja es pugui començar a aplicar el cabal mínim abans de l’estiu, va pronosticar ahir Àngel Ros.

Set vegades menys del cabal ‘somiat’

Entitats de la ciutat, pescadors i ecologistes, com Lleida Ambiental, no van quedar pas satisfetes amb la proposta d’ahir de la Confederació. I és que aquesta oferta, els 3,5 metres cúbics per segon de cabal mínim constant garantit ‘en èpoques de sequera‘ estan molt lluny dels 21 reclamats inicialment i fins i tot dels 18, i després 14, que la Paeria també ha anat exigint en una espècie de subhasta a la baixa. Tot i això l’alcalde, Àngel Ros, es va mostrar satisfet, qualificant la proposta de l’organisme de conca de “salt qualitatiu important”  i de “punt de partida per uns cabals mínims garantits”. Va voler tranquil·litzar així els agents socials i ecologistes que consideren que la proposta de la CHE segueix sent insuficient.

El riu podria ser navegable si s’assoleix el nou cabal

Va ser durant la campanya de les municipals del 2007 quan el candidat de CiU, Isidre Gavín, va sorprendre tothom prometent que si arribava a l’alcaldia de Lleida faria navegable del riu Segre al seu pas per la ciutat. Des de l’equip de govern socialista se’l va acusar de “dir tonteries”. Gavín no s’inventava cap pòlvora: recordava que anys enrera, tot i el poc cabal, el tram urbà del riu havia estat navegable i les piragües l’havien solcat sovint. Amb els 5m3, segons experts, els piragüistes i altres navegants farien festa major.

Font: Bondia.cat

Article anterior

La mercantilització de l'aigua, una realitat palpable

Següent article

El Área Metropolitana impedirá que se corte el agua a las familias sin medios

1 Comentari

  1. Sudaka Topo
    9 abril, 2014 en 5:32 pm

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *