Llobregat, Cardener i Anoia

La corrosió salina ha arribat a les aules?

«No serà que la salinitat, baixant riu avall, ha arribat a l’EPSEM, a Manresa?»

Potser és una crida inútil i en aquest segle que comença, només ens queda plegar-nos a les grans multinacionals i acotar el cap quan van prenent cotes de poder. Com prediuen algunes pel·lícules de ciència ficció, només quedaran petits nuclis d’irreductibles que no tindran importància real…
Al Bages ja havíem vist alguns efectes relacionats amb Iberpotash (a més a més de la subvencionadora imatge en molts cartells de programes, festes majors i entitats), i comprovat que els poders fàctics de la comarca si no abonen directament l’empresa com a mínim fan la vista grossa, com si no passés res quan aquesta es passa pel forro les normes que hem de complir els altres mortals o quan no fa cas de sentències judicials. Un exemple darrer l’hem vist en el trist paper que han fet les institucions de la nostra comarca i del nostre país enfront la sentència del TSJC (Tribunal Superior de Justícia de Catalunya) declarant il·legal l’autorització ambiental del Cogulló.
Però ara volem fixar-nos en com els runams, (el vessament dels residus de la potassa, sal en la seva majoria, sense protecció sobre el terra) no solament provoquen la salinització de rius i aqüífers, no solament ocasionen quantioses despeses que paguem entre tots sinó que, a més a més, corrompen la Universitat: Una empresa que salinitzant, corromp la investigació acadèmica per enganyar la societat civil i no haver de pagar els seus deutes ambientals!
Prèvies 1: El Departament d’Enginyeria minera i recursos naturals de la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa (EPSEM) té quatre Departaments: dos químics i dos miners. Dels dos miners, el Departament d’Enginyeria Minera (EM) compta, des del 2007, amb un pressupost de 20.000€ anuals donats per Iberpotash: 10 a la càtedra i 10… a la difusió de la càtedra: és a dir que la meitat d’aquest pressupost és “on demand”:… tant treballen, tant cobren: per poder cobrar aquests diners sembla, doncs, que els seus profes han de seguir sí o sí una línia favorable a Iberpotash.
Prèvies 2: Des de fa temps, molts estudis demostren, corroboren i mantenen sense dubtar que la causa de la salinització del Llobregat és l’abocament incontrolat de residus de la mineria de potassa al costat del riu. Podeu trobar des d’estudis divulgatius, fets per tècnics que han dedicat la vida a treballar pel bé del riu, vegeu “El riu Llobregat i la mineria de la Potassa al Bages: una activitat econòmica i alhora, una irresponsabilitat ambiental” als Papers de sostenibilitat d’Eco-concern, núm. 29, fins a estudis més científics, especialment la tesi doctoral “Dades isotòpiques S34,18O i anàlisi estadística aplicades a l’estudi de la contaminació a les aigües superficials: el cas del riu Llobregat” de Neus Otero, així com els molts treballs de l’equip del Dr. Albert Soler i Gil (Grup de Recerca de Mineralogia Aplicada i Medi Ambient), ambdós de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona. Fins aquí sembla que (encara) no ha arribat la salinització!
Ara bé, no serà que la salinitat, baixant riu avall, ha arribat a l’EPSEM, a Manresa? Si no, com és que la Sra. Pura Alfonso es permet afirmar sense ruboritzar-se que els darrers estudis “no permeten determinar que l’origen de la contaminació sigui majoritàriament l’activitat minera” (Regio7 del 29 de desembre de 2013). Aquesta senyora, que sapiguem, ha publicat articles científics sobre els isòtops… del sofre, i cap ni un sobre la seva aplicació a la contaminació minera. No hem pogut trobar cap referència científica que es correspongui amb el que afirma ni saber quines quantitats hi ha al darrere, que corroborin aquesta ressenya del diari, ni hem trobat cap estudi seu sobre la salinització a la comarca, ni tan sols referències als estudis d’Osona que comenta. Semblen, més aviat, afirmacions dites al bar de la cantonada.
Com pot ser que ningú del mateix Departament l’hagi contradit i que la mateixa UPC permeti aquest tipus de difusió? No serà, repetim, que la salinitat ha baixat riu avall i ha entrat a l’EPSEM, corrompent la Universitat?
Autor: Josep Ribera, portaveu de ProuSal
Article anterior

Los jueces piden que cesen los vertidos en la 'montaña de sal' ilegal de Sallent

Següent article

Repor Tve - Se lavan las manos - Prou Sal

1 Comentari

  1. comunicacio2014asia
    28 febrer, 2014 en 1:36 am

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *