Sin categoría

La Generalitat negocia prohibir talls d’energia a famílies pobres

Iniciativa i el Síndic també reclamen el sistema, que regeix en altres països europeus

Esquerra pressiona CiU perquè la llei d’acompanyament reculli el veto

Font: El Periódico

La Generalitat negocia amb els seus socis d’Esquerra la possibilitat que prosperi d’aquí uns dies la prohibició a les empreses subministradores de tallar els serveis a les famílies sense recursos, en risc d’exclusió o com es vulgui anomenar les que ja no tenen diners per pagar les factures. Això ja passa en altres països, com França, en què almenys durant el període més dur de fred s’acoten els talls.

En aquest cas, el que ERC persegueix és que la norma s’inclogui en la llei d’acompanyament del Pressupost, que en principi s’ha d’aprovar d’aquí dues setmanes, encara que no és una data inamovible. En principi es preveia que figurés en la reforma del codi de consum, però segons va explicar ahir a aquest diari el diputat republicà Pere Bosch, la idea és que succeeixin les dues coses. Que la reforma del codi de consum s’inscrigui en la llei d’acompanyament.

Això obliga, entre altres coses, a resoldre temes tècnics com el d’on se situa la línia en què comença i s’acaba l’anomenada pobresa energètica. Segons Bosch, això s’està ultimant. El tema ve de lluny, ja que a l’abril ERC va impulsar una moció que incloïa el veto a talls de subministrament a famílies sense recursos. Fa un mes, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va mostrar al Parlament el compromís de CiU tant a Catalunya com al Congrés per perseguir la qüestió. ICV també aposta per frenar els talls, i al novembre va presentar una moció en aquest sentit. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va apostar per una «treva hivernal» que impedís els talls per impagament en el període en què és més necessari escalfar una llar. La negociació està avançada, encara que ahir a la nit no s’havia tancat, segons van explicar Bosch i altres fonts implicades.

Estadístiques demolidores

Les estadístiques disponibles sobre pobresa energètica indiquen no només que moltes famílies es troben en aquesta situació sinó que, lògicament, els anys de la crisi n’han incrementat el nombre significativament.

Segons dades de l’Idescat que Ribó va esgrimir per defensar la treva hivernal que postula, 193.000 famílies catalanes no estan en posició de pagar les factures en el període previst. A Espanya, il·lustra la situació un estudi elaborat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) sobre condicions de vida. Aquesta publicació sosté que el 2012 el 25,6% de les llars amb ingressos mitjans anuals inferiors a 15.000 euros no podien caldejar prou la casa. El mateix estudi ­adverteix que en el cas de les famílies amb ingressos de 28.000 euros o més a l’any també es donen aquestes situacions: el 10,8% no podia pagar les factures sense problemes el 2012.

Alguns municipis han començat a donar resposta a aquesta dificultat. Blanes, per exemple, paga l’aigua durant mig any prorrogable a persones que ocupen vivendes en el cas que demostrin que no tenen mitjans sempre que els immobles siguin de bancs o d’empreses.

Article anterior

El Govern vetarà tallar serveis bàsics de llum, gas i aigua a famílies amb pocs recursos

Següent article

Comunicat - Remunicipalización en el sector del agua: una ola imparable

1 Comentari

  1. […] Font: El País […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *