La IAEDEN-Salvem l’Empordà inicia la campanya «M’agrada la Muga» per salvar el riu
Vol aconseguir que no es quedi sense cabal ecològic en el tram baix
Malauradament la Muga actualment ja està en una situació molt crítica. Des d’un llunyà despatx de Barcelona en Jordi Molist, director de l’àrea d’abastament l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), deia la setmana passada en declaracions a TV3 que no hi ha cap tram de la Muga que actualment es quedi seca i que sempre hi ha un cabal circulant. La realitat és tot el contrari com podeu veure les imatges que il.lustren aquest escrit, fetes fa pocs dies en un tram de la Muga entre Cabanes i Peralada. És lamentable que de manera recurrent hi hagi trams de la Muga que estiguin absolutament secs. I encara és més lamentable que les administracions que ho han de gestionar no ho vulguin admetre ni posar-hi remei.
El “Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya per al període 2016 2021” que ha estat a exposició pública fins el passat 17 de setembre malauradament no proposen mesures per solucionar el problema, sinó tot el contrari. A la pàgina 55 de l’Annex 3, indica que per la Muga no s’implanten cabals de manteniment. Per tant, legalment no haurà de passar un cabal mínim per la Muga.
Des de la IAEDEN-Salvem l’Empordà entenem que això en ple segle XXI no és acceptable i que a més, si tira el Pla endavant d’aquesta manera, s’està incomplint la Directiva Europea Marc de l’Aigua (perquè no s’arribarà
Si tira el Pla endavant d’aquesta manera, s’està incomplint la Directiva Europea Marc de l’Aigua
Les al·legacions presentades que reclamen a la Generalitat de Catalunya d’establir un cabal ecològic el bon estat ecològic). Si l’administració considera que la Muga és una conca deficitària que no ho solucioni deixant sec el riu sinó aplicant mesures dels països avançats, com per exemple: fent polítiques d’estalvi del consum, mantenint els aqüifers i pous de la comarca sense contaminar per nitrats (ni salinitzats) perquè serveixin per abastament i així reduir la pressió sobre l’embassament, impulsar cultius més adequats al clima mediterrani, la millora dels sistemes de rec, etc.
Amb la campanya #magradalamuga, la IAEDEN-Salvem l’Empordà busquem el suport ciutadà a les al·legacions presentades que reclamen a la Generalitat de Catalunya d’establir un cabal ecològic per a la Muga i que es prengui seriosament la gestió sostenible de l’aigua i la conservació dels rius i dels seus habitats.
Per nosaltres, el primer pas sempre és el d’informar a la població i en aquest sentit les properes setmanes es repartiran fulls infosalvem, un format que s’ha fet servir en moltes altres campanyes, en els municipis de la vora de la Muga.
A les xarxes socials de la IAEDEN-Salvem l’Empordà (Facebook: Tots Salvem l’Empordà, twitter @IAEDENSalvemEmp) es poden penjar fotos de la Muga amb l’etiqueta #magradalamuga, que seran recollides a la web de l’entitat.
Cal una gestió més sostenible dels residus
Aquesta mobilització per a la Muga s’afegeix a la campanya iniciada tot just fa poques setmanes, en contra del projecte de la Diputació per l’ampliació de l’anomenada carretera dels tres ponts, de Castelló d’Empúries a Palau-saverdera, pel qual també recullim signatures a la pàgina web. El projecte convertiria aquesta carretera secundària amb molt d’encant i vistes excepcionals -ja que travessa la Reserva Integral dels Estanys del Parc Natural dels Aiguamollsen una altra via ràpida que perjudicaria la conservació d’aquest espai protegit. Sota el lema Dóna per l’Empordà, des d’aquest estiu la IAEDEN-Salvem l’Empordà també està demanant ajuda econòmica per afrontar les despeses judicials acumulades pels darrers casos denunciats i guanyats davant els tribunals.
Sense comentaris