Notícies

La PDE arrenca el compromís del Govern de disposar de l’informe sobre la Xarxa Natura 2000 el 20 de març

El portaveu del moviment social antitransvasament, Manolo Tomnàs, ha explicat que els responsables d’Agricultura han arribat a la trobada sense una idea massa clara de la seva petició, que es va formular per primer cop l’abril de l’any passat. El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va assumir el compromís de treballar conjuntament per abordar la qüestió en una visita recent a Tortosa. En aquest sentit, la delegació de la PDE ha aclarit que l’informe ha de reflectir únicament els efectes que el Pla Hidrològic de l’Ebre aprovat tindria en els espais inclosos a la Xarxa Natura 2000 del tram final del riu, sense entrar en aspectes com la controvertida delimitació de cabals ambientals.

Un cop esvaïda la “confusió molt notable” al voltant de la demanada, els responsables de la Generalitat i de la PDE han començat a tractar alguns dels aspectes concrets que s’hi inclouran. “Ho han entès i els ha agradat la idea”, ha precisat Tomàs, que ha qualificat com a “positiva” la trobada. “Ens hem aclarit i continuarem col·laborant amb el Govern per modificar els aspectes de l’actual Pla Hidrològic que afecten les Terres de l’Ebre”, ha assegurat el mateix portaveu.

Tot i que el moviment social preveia posar l’informe a disposició dels tècnics de la Comissió Europea el passat mes de novembre, just abans que el govern espanyol defensés davant Brussel·les el seu pla, el portaveu antitransvasament ha recordat que el seu contingut serà encara de gran utilitat com a informe “oficial”, amb arguments jurídics contrastats, davant futures reunions entre les administracions estatal i comunitària.

El compromís de Trasobares i Agricultura, en aquest sentit, s’haurà de concretar en el marc de la reunió de la Comissió per a la Sostenibilitat del pròxim dia 20. Sol·licitada al Govern a petició de la PDE, aquest no era, a priori, un dels temes que s’hi ha d’abordar. De fet, el moviment antitransvasament pretén que la trobada serveixi per abordar l’estratègia conjunta del territori i de la Generalitat davant la revisió del Pla que impulsa el govern espanyol just pocs mesos després d’aprovar-lo. La PDE i el Govern ja han anunciat al·legacions aquesta proposta.

“Volen declarar el riu com a excedentari en aigua i en el futur Pla Hidrològic Nacional volen plantejar transvasaments, utilitzant canals de regadiu. Intentem que no només la PDE qui enfoquem aquesta qüestió sinó que el conjunt d’institucions i administracions de les Terres de l’Ebre i el Govern català prenguin part positiva en la defensa d’un cabal ambiental per a l’Ebre i que el nou Pla Hidrològic sigui una avançada dels transvasaments”, ha manifestat Tomàs, com a plantejament principal de la reunió.

Font: La Vanguardia

Article anterior

Entrevista a Moisès Subirana: "Hi ha una gestió d'aquest servei que és opaca"

Següent article

Sobre la crescuda de l'Ebre i el transvasament del PHN

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *