Notícies

La Plataforma pel Riu Siurana presenta una queixa contra la Generalitat i l’ACA al Síndic de Greuges

La queixa traslladada al Síndic denuncia que el transvasament pot incorre en un «delicte ambiental»

Siurana Sec

20/10/2017 a les 11:28

La Plataforma pel Riu Siurana ha presentat una queixa al Síndic de Greuges denunciant la gestió que fa la Generalitat i l’ACA de l’aigua del riu Siurana, mitjançant el pantà de Siurana i l’assut de la Venta d’en Pubill.

L’entitat denuncia com s’està realitzant el transvasament de l’aigua del riu Siurana (Conca de l’Ebre) a la riera de Riudecanyes donat que «deixa el riu sec una bona part de l’any». La queixa trasllada al Síndic que considera que s’està «atemptant contra els seus valors, en ser un espai protegit per la legislació pot esdevenir delicte ambiental».

Veïns d’aquesta comarca, aplegats sota aquesta entitat, asseguren que l’aigua del pantà de Siurana desviada a la riera de Riudecanyes es destina majoritàriament a usos industrials i d’oci -no previstos en la concessió inicial. Precisament aquest estiu alguns pobles del Priorat es queixaven de problemes de sequera per culpa d’aquest transvasament d’aigua de la conca del Siurana cap al territori del Baix Camp i el Tarragonès.

La plataforma apunta també que «la gestió no respecta les directrius per a la gestió dels espais de la Xarxa Natura 2000» i traslladen una sèrie de dubtes a l’organisme sobre la legalitat del transvasament de conca. Apunten que «dubtem de la legalitat del conveni del TOPOGRAPO en el que alguns representant de la conca renuncien als drets d’aigua de tota la conca, en favor de la Comunitat de Regants del pantà de Riudecanyes». La queixa també posa en dubte la «transparència» i la «parcialitat» de la informació que es facilita al respecte per part de l’ACA com de la Comunitat de Regants de Riudecanyes.

El Siurana és un riu de règim mediterrani, que en el seu estat natural pràcticament mai no baixaria sec. El transvasament de conca, aigües avall del pantà de Siurana, comporta que durant diversos mesos a l’any el riu baixi sec i sobretot, que, segons indica l’entitat, fa que «s’alteri el règim d’avingudes que permetria garantir la funcionalitat hídrica de la conca durant tot l’any».

Font: DiariMésDigital

Article anterior

Els moviments europeus de l’aigua es reuneix a Barcelona per definir l’estratègia contra la privatització

Següent article

Suez ficha al ex número tres de Soraya Sáenz de Santamaría en Moncloa

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *