Aigües Ter Llobregat (ATLL)

La pujada de l’aigua aprovada per ATLL és superior al preu que volia ACCIONA

Font: economia digital

La ‘guerra de l’aigua’ s’empitjora per la nova pujada de preus d’ATLL
El consell d’administració incrementa la tarifa per sobre del cànon que la concessionària del servei, Acciona, s’ha compromès a cobrar en dos anys
Per Cristina Farrés
30/11/2012 21:07

Nou capítol a la guerra de l’aigua a Catalunya. A tan sols dues setmanes que la Generalitat firmi la concessió del servei d’Aigües Ter Llobregat (ATLL) a un consorci liderat per Acciona al costat del banc d’inversions brasiler BTG Pactual, el consell d’administració de l’empresa pública ha aprovat per majoria pujar de nou la tarifa. Amb aquest increment, del 13,5%, el preu final queda per sobre del cànon que la concessionària es va comprometre a cobrar a l’oferta presentada.

La pujada aprovada aquest divendres és la tercera consecutiva que autoritza el consell d’ATLL, en que Convergència i Unió (CiU) té majoria, després d’anunciar la seva privatització. La més important va ser la de juliol: el servei es va revaloritzar el 70%, fins els 0,647 euros per metre cúbic d’aigua. Va incrementar un altre 0,63% (0,6511 euros) a principis de novembre i, ara, es quedarà en 0,7389 euros. La tarifa que el consorci d’Acciona es va comprometre a aconseguir en els propers dos anys era de 0,7088 euros.

Els municipis tenen l’última paraula

Amb tot, encara es queda lluny del preu del servei que va proposar el rival d’Acciona al concurs públic. L’oferta d’Aigües de Barcelona (Agbar) proposava cobrar 0,79 euros des del primer dia en què se signés el contracte.

Aquest increment no es reflectirà tal qual a la factura a la ciutadania. ATLL és l’empresa responsable de subministrar aigua des del lloc de captació (pantà o dessalinitzadora) als dipòsits de capçalera dels municipis. Els responsables polítics de les administracions hauran de decidir si reflecteixen la pujada de preu a la població o les arques públiques assumeixen una part o la seva totalitat de l’increment del servei. De fet, des de l’estiu realitzen diverses maniobres per retardar la pujada del rebut de l’aigua el màxim possible.

Batalla legal amb Agbar

Queda pendent saber què farà el consorci d’Acciona quan firmi el contracte de concessió. Mantindrà el preu del servei aprovat aquest divendres o baixarà de nou el cànon? Els portaveus de la companyia presidida per José Manuel Entrecanales han declinat fer cap comentari sobre aquest tema. Tampoc han volgut parlar de l’increment de tarifa d’ATLL els portaveus del departament de Territori i Sostenibilitat, responsable del concurs públic. S’han limitat a assenyalar que és preferible parlar amb Agbar perquè “ells ho saben tot”, tal com han afirmat en ser preguntats per Economia Digital.

El departament dirigit per Lluís Recoder (CiU) ha rebut aquesta setmana la primera garrotada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En dues interlocutòries, els magistrats l’exigeixen que mostri la part no confidencial de l’expedient del concurs d’ATLL perquè pugui construir els arguments legals del contenciós que presentaran per impugnar l’adjudicació. De forma paral·lela, Agbar ha presentat un recurs davant el comitè d’arbitratge públic, l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (adscrit al departament de Presidència). El primer pas per portar a la justícia ordinària la concessió d’ATLL a Acciona.

 

Article anterior

Article - L'aigua i les estructures d'Estat

Següent article

FCC també recorre contra la creació de l'empresa mixta AGBAR - AMB

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *