Sin categoría

La pujada de l’aigua només perdona llars sense diners

El govern metropolità aprova un augment mitjà del 8% del preu, tot i que no superarà el 5,4% en la majoria de població

Una tarifa social rebaixarà la tarifa a les famílies amb menys recursos

Font: El Punt Avui

Al voltant de 15.000 llars de l’àrea metropolitana de Barcelona pagaran l’any vinent un 14% menys, en virtut de l’aplicació de la tarifa social que té previst aprovar avui el consell de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), segons han confirmat a Europa Press fonts d’Aigües de Barcelona (Agbar). Agbar és la propietària del 85% de la societat mixta compartida amb l’AMB per gestionar l’aigua metropolitana. La tarifa social se centrarà en els col·lectius més desafavorits, com ara persones de més de 60 anys amb pensió mínima, incapacitat laboral o viudetat, famílies amb tots els membres aturats i persones amb discapacitat.

La bonificació per a família nombrosa, d’altra banda, s’aplicarà a partir d’unitats familiars de quatre persones, en comptes de les cinc requerides actualment, la qual cosa beneficiarà fins a 20.000 llars més. L’estalvi pot representar un estalvi de sis euros trimestrals per a una família de més tres membres que consumeixi uns 100 litres al més.

Les noves tarifes engloben 23 municipis metropolitans, entre els quals hi ha Barcelona, i es preveu, tanmateix, una pujada generalitzada de preus al voltant del 5,4% per al 80% d’usuaris, corresponents al tram més baix de la tarifa, sobretot per l’aplicació de l’augment de l’IPC del 2012 i el 2013, i de la pujada del cànon de l’aigua i el preu que les distribuïdores, com Agbar, han de pagar pel recurs a Aigües Ter Llobregat (ATLL), l’empresa controlada per Acciona que abasteix la regió metropolitana.

Serà el primer augment tarifari aplicat per la nova Aigües de Barcelona Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua. L’encariment inclou l’increment del 4,9% de la tarifa que ATLL ha imposat a les distribuïdores.

També recentment, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat una pujada del 7,2% del cànon de l’aigua, una taxa que s’incorporarà al rebut i servirà per finançar la construcció i el manteniment de les obres hidràuliques al país.

Aquest fort increment del cànon de l’aigua està motivat pel fet que l’any passat no es va executar l’alça prevista del 5,2%, perquè la Generalitat va prorrogar els pressupostos del 2012 i no va aprovar els del 2013. A aquest increment pendent s’hi ha d’afegir el 2% amb què s’havia previst augmentar el cànon de cara a l’exercici que ve.

Article anterior

El 80% de las depuradoras son explotadas por empresas privadas

Següent article

Los ecologistas opinan que la posible privatización de las depuradoras será una nueva "chapuza" Los ecologistas opinan que la posible privatización de las depuradoras será una nueva "chapuza"

1 Comentari

  1. Sudaka Topo
    13 novembre, 2013 en 6:10 pm

    Reblogueó esto en Associació Salut i Agroecologia (ASiA)y comentado:
    Add your thoughts here… (optional)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *