Sin categoría

La Roca apuja l’aigua fins a un 28% per compensar un dèficit amb Sorea

Els ingressos de la concessionària tenien una desviació de 233.000 euros el 2012

El dèficit que acumulava el cost del servei de l’aigua a la Roca forçarà a un increment notable en el rebut i a la renúncia a determinats compromisos d’inversió per part de la concessionària.
Les famílies veuran incrementat el rebut entre un 8% i un 28% (en funció del consum que realitzin) aquest any, segons va aprovar amb el vot favorable de l’equip de govern (CiU-PP) el darrer ple municipal.

Tot i que els costos del servei s’havien incrementat de manera notable (una situació que es veia reflectida en els rebuts de la majoria de municipis de la comarca), la Roca havia mantingut els rebuts amb pocs augments en els últims anys (i amb congelacions el 2011 i 2012). Els ingressos eren insuficients per cobrir l’import del servei que exigeix l’empresa concessionària, Sorea, i el dèficit s’anava engrandint. Ara, entre crítiques de l’oposició per acumular de cop les pujades que no s’havien fet anteriorment, l’increment de tarifes s’apunta com una de les solucions per compensar un dèficit que l’any 2012 ja arribava a 233.000 euros.

“Teníem un dels rebuts de l’aigua més baixos de la comarca, i amb aquest increment continuarem en la banda baixa”, defensa l’alcalde, Rafael Ros. El cost s’incrementa un 8% per al tram de consum més baix però arriba al 18% en un segon tram i a un màxim del 28% per a consums elevats. Són les tarifes domèstiques, perquè en el cas de les indústries, els creixements dels tres trams són respectivament del 8%, del 46% i del 90% per a grans consumidors.

La principal novetat és la creació d’una tarifa penitenciària. S’incrementa entre un 20% i un 60% respecte al que fins ara pagava la presó (tarifa industrial). La creació d’aquesta nova figura respon al sobrecost que li comporta al municipi tenir una presó al seu terme. Les companyies castiguen els municipis que tenen més consum per cap, però a la Roca el còmput es fa sobre els 10.000 empadronats, sense comptar que hi ha el consum dels 1.600 reclusos que no estan empadronats al municipi.

Inversions aturades

L’increment en la tarifa d’aigua no és l’única repercussió del retard a afrontar el pagament del sobrecost del servei que ha comportat el gran increment del preu del subministrament que carrega la companyia ATLL a les distribuïdores. L’Ajuntament va aprovar una modificació del contracte que vincula el servei d’aigua del municipi a l’empresa Sorea des de l’any 2001. L’increment dels rebuts no arribaria a compensar la desviació del cost previst fins al venciment del contracte, l’any 2016. El nou acord comportaria que l’empresa concessionària deixaria de fer inversions compromeses en el fins ara vigent per valor de 720.000 euros.

Són inversions que havien de modernitzar la xarxa, amb la substitució de canonades de fibrociment i PVC que hi ha actualment en alguns trams. Per al PSC, principal grup de l’oposició, la modificació de contracte que permet deixar sense fer aquestes modificacions és clarament “perjudicial” per al municipi. “És fruit que durant uns anys no hi hagut cap mena de gestió del servei d’aigua per part de l’equip de govern”, lamenta el portaveu socialista, Carles Fernández.

Segons l’alcalde, Rafael Ros, els increments de rebuts i l’aturada de les inversions permetran que quan arribi el final del contracte, l’any 2016, no hi hagi deutes amb l’actual empresa concessionària i es pugui afrontar amb més força negociadora un nou concurs per gestionar el servei. Ros defensa que l’Ajuntament ha demostrat que el dèficit, de 233.000 euros, era inferior als 380.000 que reclamava Sorea.

Font: El9Nou
Article anterior

Que cafè amb llet arribi a tot Catalunya - Verkami

Següent article

Agbar exigeix a la Generalitat que li lliuri ja la gestió d'ATLL

1 Comentari

  1. […] mitjançantLa Roca apuja l’aigua fins a un 28% per compensar un dèficit amb Sorea | Aigua és Vida. […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *