Sin categoría

La societat civil s’organitza per fer front a la fragmentació i privatització del cicle integral de l’aigua

Les entitats veïnals, ecologistes i sindicals del cicle integral de l’aigua s’uneixen per a fer front a la precarització dels serveis de l’aigua a Catalunya – Barcelona, 29 de novembre.

Amb l’objectiu de fer front al desmantellament dels serveis públics d’aigua impulsat pel Govern de la Generalitat i les empreses privades que els gestionen, ahir, 28 de novembre de 2011, es van reunir a Barcelona els representants d’organitzacions ecologistes, veïnals i dels treballadors/es de les institucions públiques, Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Aigües Ter Llobregat (ATLL), i de la principal empresa privada de Catalunya, Aigües de Barcelona.

Es va constatar que aquestes institucions i l’empresa viuen immersos en conflictes laborals:

– La Direcció d’Aigües de Barcelona ha incomplert l’ERO aprovat el 2010, el qual ha suposat al voltant de 9M€ de l’erari públic, externalitzant a 27 treballadors/es aquest any 2011.

– Sembla que l’única opció de futur per a l’empresa pública ATLL sigui l’externalització/privatització dels serveis que presta, quan aquesta empresa té uns actius superiors als 1.800M€ gràcies a l’esforç econòmic de la ciutadania.

– L’ACA està pendent de la confirmació d’un ERO que pot arribar a afectar a gran part de la plantilla, tot i que els seus sous representen només un 6% del pressupost anual.

Tenint en compte aquest fets, que tenen poc a veure amb la voluntat d’un correcte funcionament d’uns serveis públics, bàsics i essencials com els de l’aigua, les organitzacions assistents van acordar:

– Denunciar la fragmentació de la gestió del cicle integral de l’aigua: els i les treballadores i actors socials que treballem en les diferents parts del cicle s’uneixen per recompondre’l. La fractura del cicle integral, iniciada ja fa anys, s’ha accentuat per l’actual Govern de la Generalitat i les empreses privades de gestió de l’aigua.

– Davant la manca d’informació i la invisibilitat de la destrucció dels serveis públics d’aigua, ja siguin gestionats pel sector privat o el públic, es decideix iniciar una campanya d’informació ciutadana. Els sectors reunits volen dotar a la ciutadania de les eines necessàries perquè assoleixi els seus drets bàsics i fer front al procés neoliberal que avança cap a la destrucció dels serveis socials bàsics de l’aigua i apunta a la vulneració del dret humà a l’aigua i al sanejament, reconegut per l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides el 2010.

– Continuar denunciant que l’únic criteri de l’actual gestió de l’aigua és maximitzar l’obtenció de dividends entre els accionistes de les companyies privades, sense reinvertir-los en el sistema i en detriment d’un servei de qualitat que és essencial per la vida dels veïns i les veïnes.

Contacte:

aiguaesvida@gmail.com

 

Article anterior

29/11 Concentració davant ATLL

Següent article

Convocatòria - Imminent privatització d'ATLL

2 Comentaris

  1. 19 desembre, 2011 en 10:19 pm

    Sí, a través de les entitats formants de la plataforma els conflictes de l’aigua a catalunya envers la mercantilizació d’aquesta seran presents al FAME, conjuntament amb altres conflictes de l’estat i d’arreu d’Europa. Es preveuen mobilitzacions fortes a nivell Europeu l’any vinent.

    Precisament aquest gener celebrarem una reunió preparatòria del FAME a Barcelona, us mantindrem informats dels actes associats a aquesta reunió.

  2. 4 desembre, 2011 en 4:31 pm

    Hola “Aigua és vida”,
    Participaràn al Forum Alternatiu Mundial de l’Aigua (FAME 2012) a Marsella?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *