Tarifes

“L’aigua s’ha apujat un 70% en dos anys”

Ens neguen els contractes de la concessió dient que són confidencials”

“Han desprestigiat els serveis públics per poder-los privatitzar”

En el marc del multireferèndum, l’Assemblea en Defensa dels Serveis Públics de Lleida va preguntar als ciutadans si volien que l’abastament d’aigua tornés a gestionar-se directament des de l’Ajuntament. Hi va haver 2.108 afirmatius contra 159 de negatius.

Per què des de l’assemblea són contraris a les privatitzacions?

El benefici que pugui generar un servei públic no ha d’anar a parar a companyies privades. La major part no es destinen al manteniment de les infraestructures, sinó a la butxaca dels inversors.

La concessió de l’aigua data del 1993. Com ha repercutit en el servei els dos últims anys?

S’ha acumulat una pujada del preu del 70%, inclosos els diferents impostos. A algunes famílies amb pocs recursos els l’han tallada. El servei no ha millorat en res. D’altra banda, els treballadors ja es van mobilitzar fa temps per les condicions laborals.

L’Ajuntament ha complert els compromisos sobre el debat de privatitzacions de l’audiència pública del gener passat 
No cap. De qualsevol audiència, s’ha de muntar una comissió de seguiment, de què formen part tècnics, polítics i entitats, i no l’han activada. Ni ens contesten. També es van comprometre a respondre personalment cadascuna de les intervencions. Prèviament, ens havien d’haver donat els contractes i memòries de cada servei públic, però ens van dir que eren confidencials. No els interessa la participació ciutadana.

Creu que s’ha deixat morir la imatge dels serveis públics?
Els ajuntaments necessiten diners per a altres coses que no són tan bàsiques. Però és pa per a avui i gana per a demà. Les polítiques neoliberals s’han dedicat a desprestigiar-los, perquè els ciutadans ens creguem el discurs que no funcionen i estan mal gestionats per fer les privatitzacions. A Lleida, de moment, també estan en concessió els semàfors, els radars i l’enllumenat. Per contra, a París l’aigua ha retornat a mans públiques.

I després del multireferèndum, què?
En el multireferèndum, molts ciutadans ens deien que ni sabien que l’abastament estava en concessió a una empresa privada. El resultat ha de permetre engegar processos cap a la remunicipalització de l’aigua, amb la informació a mà per trobar-hi forats. És l’única forma de recuperar una concessió que acaba el 2037. 

Eva Pomares. 9Nou

Article anterior

Aigua és Vida promou a Vic un grup de treball per la remunicipalització de l'aigua

Següent article

L'aigua centra el debat del ple municipal de Martorell

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *