Notícies

L’alcalde de Reus portarà Gas Natural a la fiscalia

El consistori assegura que la companyia subministradora no el va informar del tall de llum a l’àvia morta

L’energètica manté que la dona no estava inclosa a la llista de clients vulnerables

La companyia Gas Natural Fenosa hauria incomplert la normativa referida a la pobresa energètica en el cas de la dona de 81 anys que va morir abans-d’ahir a Reus, a causa d’un incendi al seu pis originat per una espelma. Així ho van indicar ahir l’alcalde, Carles Pellicer, i la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, que van assegurat que el consistori no va rebre cap notificació sobre el tall de la llum de l’empresa subministradora, exigida per la llei, i que per això no es va actuar.

L’alcalde va exigir a les companyies de llum, gas i electricitat que compleixin la llei i va reclamar un protocol més concret de comunicació. En aquest cas, els serveis socials de l’Ajuntament tenien constància d’un impagament de l’aigua, però no de la llum, vigent de feia dos mesos. Malgrat tot, Pellicer va anunciar que portarà tota la informació referent a aquest cas a la fiscalia i que s’ha posat en contacte amb l’Agència Catalana del Consum, encarregada de demanar explicacions a Gas Natural.

Per la seva part, Vilella va detallar que l’Ajuntament tenia obert un expedient referit a la dona, que vivia amb la seva néta major d’edat d’ençà del 2013, però no voler oferir detalls personals. D’ençà del primer trimestre del 2016, la dona rebia un ajut per pagar el lloguer de l’aigua, després que l’empresa municipal comuniqués un impagament. En aquest cas, sí que hi va haver una comunicació. “No tenim un protocol clar perquè les companyies ho comuniquin, i, de fet, a Reus només són tres les que ens han enviat llistes d’impagaments i talls del servei”, va explicar la regidora.

Montserrat Vilella va reiterar que el seu departament no tenia constància del tall de la llum i que tampoc la família l’havia notificat, una altra via per posar en relleu aquest tipus de casos. La darrera vegada que l’Ajuntament s’havia intentat posar en contacte amb la víctima va ser el 3 de novembre, però no la van trobar. No va respondre al telèfon.

Per la seva banda, Gas Natural Fenosa va assegurar, en un comunicat, que l’àvia no estava inclosa a la relació de clients vulnerables que l’Ajuntament reusenc els comunica normalment. La companyia, que va lamentat la mort de la dona, va indicar que s’ha posat a disposició del consistori, amb qui té, des del 2014, un canal exclusiu de gestió amb els serveis socials per poder atendre conjuntament els casos de vulnerabilitat. En el cas concret de Reus, Gas Natural Fenosa explica que té vigent i en ple funcionament aquest procediment i que 150 clients vulnerables han estat atesos mitjançant aquest mecanisme.

La companyia va assegurar també que als clients vulnerables comunicats pel consistori no se’ls talla el subministrament, i que l’àvia de 81 anys no apareixia a la llista. “La companyia no disposava d’informació relativa a la seva situació de vulnerabilitat”, van manifestar. Finalment, Gas Natural va admetre la necessitat d’establir un protocol pel qual les companyies informin als serveis socials dels casos de tall de subministrament per impagament.

En aquest sentit, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va advertir la companyia que és l’empresa subministradora qui ha d’advertir l’Ajuntament i els serveis socials dels talls que preveu efectuar, per conèixer si és d’una persona amb risc de vulnerabilitat o no. Baiget va explicar ahir que el Departament d’Empresa i Coneixement ja ha lliurat un requeriment d’informació a l’empresa energètica, que ara té un termini de cinc dies per respondre i acreditar si va complir els protocols establerts. En cas negatiu, el govern incoarà un expedient sancionador per incomplirment de la llei.

 LA XIFRA
150
clients vulnerables han estat atesos d’ençà del 2014 gràcies a la gestió amb l’Ajuntament.

LA FRASE

A Reus, només tres empreses han enviat llistes d’impagaments i de talls de servei
Montserrat Vilella
regidora de serveis socials de l’ajuntament de reus

Font: El Punt Avui

Article anterior

Defensaran un cabal digne per al Ter en un gran acte a Barcelona el 4 de febrer

1479245018_812082_1479245931_noticia_normal_recorte1
Següent article

Junqueras enterra la Llei d’Estabilitat Pressupostària de Mas-Colell