Notícies

L’Àrea Metropolitana de Barcelona proposa un reducció del 2,39% en les tarifes de l’aigua

Seria el primer descens en els preus, després de vuit anys de pujades en els quals el cost ha crescut prop d’un 70%

19/07/2016

Una primera rebaixa en els preus de l’aigua després de vuit anys de pujades. Aquesta és la proposta del govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona ( AMB), format per Entesa pel Progrés Municipal, que reuneix a Barcelona en Comú, el PSC i ERC, que vol rebaixar un 2,39% la tarifa. L’estalvi seria de 10€ anuals per família, uns 30 cèntims al mes, segons EFE, però representa un canvi de tendència després d’un augment de prop del 70% en els preus durant la crisi.

La vicepresidenta de Medi Ambient de l’AMB, Janet Sanz, i el també vicepresident, Eloi Badia han dit que la proposta es votarà al Consell Metropolità del 26 de juliol, i segurament s’aprovarà, perquè els grups que formen l’executiu tenen majoria absoluta. Si la Comissió de Preus de Catalunya aprova els canvis en les tarifes, entraran en vigor al setembre.

Rebaixes en el cànon i els tipus d’interès

“L’aigua no ha de ser un objecte de negoci, perquè n’hem de garantir l’accés de tothom”, ha explicat Sanz. Per poder fer aquesta rebaixa de preu, l’AMB ha revisat les condicions financeres amb l’empresa mixta Aigües de Barcelona Empresa Metropolitana del Cicle Integral de l’Aigua (ABEMCIA), que està formada en gran part per Agbar. El tipus d’interès amb el qual opera la companyia baixarà del 6,92% al 3,92%, “uns costos molt més raonables per la ciutadania”, segons Badia.D’altra banda, el canon concessional que paga cada any ABEMCIA a l’AMB baixarà dels 20 als 15 milions d’euros.

Però la posició entre els dos òrgans no era unànime. Segons ha fet públic Badia, l’empresa els va proposar encarir les tarifes en un 1,6%.

“Hem obtingut informació dels costos que s’associaven a la tarifa i els que no, i el que tindrem és una tarifa més justa”, ha conclòs Sanz. En total, representarà un estalvi de 14 milions d’euros anuals, per 1,5 milions de famílies, dels vint municipis de l’AMB. El govern pretén que aquesta baixada marqui un canvi de tendència, i alhora espera que la resta de forces polítiques també donin suport a la mesura.

Font: ARA

Article anterior

Aguas de Valencia vuelve a los mercados

Següent article

La municipalització de l'aigua a Vidreres és l'única forma que el servei sigui viable

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *