Depuradores

Més de 1.000 milions en venda d’actius i privatitzacions per quadrar els comptes

El Govern anuncia avui un acord detallat amb ERC per assegurar-se l’aprovació dels pressupostos

Font: Ara

Fumatablanca. El primer acord pressupostari entre CiU i ERC s’ha fet esperar. Euro a euro, els negociadors han confeccionat uns comptes per al 2014 que posaran fi a l’era de les retallades, ja que mantenen el sostre de despesa del 2013. Si bé és cert que consoliden bona part de les tisorades aplicades des del 2010, també ho és que s’han esforçat a obtenir recursos de tot arreu per evitar-ne de noves i per redistribuir les despeses i prioritzar més que mai les polítiques socials. ¿S’han fet centenars de reunions abans d’assolir l’acord”, expliquen fonts de la negociació. Però per acabar de quadrar els comptes han hagut de recórrer a carregar el capítol de vendes d’actius, concessions i privatitzacions.

El repte no era senzill, ja que el Govern tenia la intenció de complir el dèficit de l’1% sense reduir la despesa. Això implicava incrementar ingressos en 1.200 milions per abaixar el dèficit des de l’1,58% i, d’altrabanda, tapar el forat dels 500 milions de menys que l’Estat preveu traspassar a Catalunya el 2014. És per això que els comptes inclouran actius avendre ¿per donar credibilitat als ingressos” i que preveuran recaptar més de 1.000 milions per aquest concepte. No serà senzill, ja que les principals infraestructures -Aigües Ter-LlobregatiTabasa-jas’hanprivatitzat.

En tot cas, seguiran les operacions d’alienació d’immobles i s’han estudiat també fórmules per concessionar depuradores i altres instal·lacions de l’Agència Catalana de l’Aigua i desprendre’s de solars i edificis de l’Incasòl. ¿Hem fet un exercici d’enginyeria comptable”, diuen.

A part d’això, els pressupostos aniran acompanyats de la recuperació de l’impost de successions per recaptar 110 milions i també inclouran fins a una trentena de noves taxes i l’increment de moltes deja existents per sumar-hi 55 milions més. S’implantarà l’eurovinyeta -a partir del 2 de setembre del 2014 i caldrà pagar pels duplicats de la targeta sanitària, per l’emissió d’informes d’estrangeria o per mediacions laborals, un increment de la pressió fiscal que ja s’ha criticat.

Sigui com sigui, des del Govern celebren que les llargues negociacions hagin servit per pactar els comptes amb ERC fins al mínim detall. Així s’asseguren que no es reobrin debats durant el tràmit parlamentari, dos mesos en què l’oposició d’esquerres intentarà furgar en les contradiccions dels republicans. ¿Amb plantejaments assenyats, ERC ha facilitat l’acord”, diuen a CiU, que no les tenia totes que es mullessin en aquesta matèria.
Finalment, els comptes no inclouen els deutes de l’Estat per no generar falses expectatives, tot i que se seguiran reclamant. Sí que preveuen enfortir la Hisenda pròpia, aprimar el sector públic, revaloritzar el sou dels empleats públics o crear una central de compra pública de la Generalitat.

Mas-Colell encara ha de retallar 683 milions fins a finals del 2013

El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va anunciar el 18 de juliol que el 2014 ja no faria més retallades. Tot i això, encara queden uns mesos fins a arribarhi, i no seran senzills. Segons les últimes dades d’execució pressupostària de la Generalitat, actualitzades la setmana passada fins al setembre, el Govern jafa quatre mesos que no passa la tisora. De fet, la retallada fins al maig respecte al mateix període del 2012 era de 1.600 milions d’euros. Des de llavors, però, la despesa mensual ha estat igual o superior a la feta en el mateix període de l’anypassat. Acausa d’això, la tisorada duta a terme fins al setembre s’havia reduït fins als 1.116 milions d’euros. O, cosa que és el mateix, la despesa ha estat un 7,4% inferior de mitjana a la feta durant els nou primers mesos del 2012.

Tanmateix, Mas-Colell no es pot permetre el luxe de mantenir el relaxament de la tisora dels últims mesos si vol complir amb els objectius de dèficit del 2013 i tancar l’any per sota del límit fixat de l’1,58%. El conseller va avançar a principis de
setembre que el límit de despesa no financera dels departaments per a aquest any havia de ser de 19.800 milions. Al setembre, però, ja havia gastat 13.937 milions. Des de llavors, per tant, podia encara disposar de 5.863 milions abans no se superés el sostre de despesa, tot i que molts pagaments acostumen a acumular-se a finals d’any En concret, el 2012 la Generalitat va gastar 6.546 milions només l’últim trimestre. Així doncs, Mas-Colell disposarà aquests tres mesos finals des del setembre de 683 milions menys que en el mateix període de l’anypassat, cosa que l’obligarà a tornar a treure les tisores que va guardar al maig. En tot cas, l’ajust practicat fins ara no ha estat lineal. Ben al contrari, els departaments encarregats de les polítiques socials -Educació, Salut i Benestar Socialhan patit una retallada del 10,4%, mentre que la resta, en el seu conjunt, fins i tot han incrementat la despesa un 1,3% respecte del mateix període del 2012. I això que departaments com els d’Empresa i Ocupació, Economia i Cultura han fet tisorades força importants també, del 18,6%, el 10% i el 7,4% respectivament.

 

 

Article anterior

Infografia - La tarifa a Martorell ha pujat un 100%, s'ha duplicat!

Següent article

Mas-Colell s'ho juga tot a una carta que no ha funcionat

1 Comentari

  1. Sudaka Topo
    11 novembre, 2013 en 5:38 pm

    Reblogueó esto en Associació Salut i Agroecologia (ASiA)y comentado:
    Add your thoughts here… (optional)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *