Aigua és VidaAigua PúblicacomunicatsMapa

Pel Dia Mundial de l’Aigua 2022: Llancem nous mapes interactius de la gestió de l’aigua a Catalunya

Pel Dia Mundial de l’Aigua: Llancem nous mapes interactius de la gestió de l’aigua a Catalunya

 Avui Dia Mundial de l’Aigua, llancem un nou mapa interactiu desde la plataforma Aigua és Vida en col·laboració amb l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública (AMAP).

Les dades, disponibles en el mapa interactiu mostren per a cada municipi de Catalunya, la tipologia de gestió, l’ens que gestiona l’aigua, les dates de finalització de concessions, el preu de l’aigua, el municipis remunicipalitzats, els que están en procés de remunicipalització i el afectats per litigis. 

Des de 2010, un lent però constant moviment de remunicipalitzacions ha començat. En la darrera dècada, 21 municipis catalans han recuperat la gestió pública de l’aigua, 35 estan en ple procés de remunicipalització, i 150 més es troben amb concessions que ja han finalitzat abans de 2030. Alhora s’han format 20 plataformes ciutadanes a diferents municipis que lluiten per reclamar per una gestió pública i democràtica de l’aigua. 

Els mapes reflecteixen també com el sector privat es mou bàsicament per un interès mercantil, així, trobem que els municipis que tenen una gestió indirecta de l’aigua (ja sigui per mitja d’empreses privades o mixtes) són el 46% del total, tot i que suposen el 81% de la població, evidenciant la concentració d’aquesta forma de gestió en les grans zones urbanes, en poblacions mitjanes i grans, on els beneficis estan garantits, i fugint de les zones rurals, on el retorn de la inversió és més arriscat.

Article anterior

Aigua és Vida, Ecologistes en Acció, Grup de Defensa del Ter, IAEDEN, Naturalistes de Girona i la Taula del Llobregat presenten 90 al·legacions al Pla de Gestió de Districte de Conca Fluvial de Catalunya.

Següent article

Aigua és Vida es reuneix amb la direcció de l’Agència Catalana de l’Aigua