Canal Segarra GarriguesSense categoria

REGADIUS DENUNCIES. La Fiscalia investiga si hi ha irregularitats al Segarra-Garrigues per la denúncia de l’Ebre

La Plataforma del Delta va demanar al fiscal que determinés si l’obra està sobredimensionada i si amaga un transvasament: El fiscal de Barcelona va derivar la denúncia a Lleida, on s’han obert diligències
H.C.
| lleida | La fiscal de medi ambient de Lleida ha obert diligències informatives per determinar si hi ha indicis d’irregularitats en el projecte del canal Segarra-Garrigues després de la denúncia de la Plataforma en Defensa de l’Ebre contra l’obra hidràulica. La Coordinadora Antitransvasament (nom sota el qual la plataforma es va personar al jutjat) va presentar al febrer una denúncia perquè el fiscal determini si el projecte del canal està sobredimensionat, si hi ha hagut sobrecostos injustificats i si hi ha perjudicis mediambientals arran de les obres d’irrigació. La Fiscalia de Barcelona va derivar la denúncia a la de Lleida i aquesta ha decidit incoar diligències per esbrinar si hi ha algun rerefons delictiu en la gestió del projecte. El portaveu de la plataforma, Manolo Tomàs, va assenyalar ahir que es tracta d’un “informe” amb què van posar en coneixement de la Fiscalia de Medi Ambient de Catalunya una sèrie de “dubtes” sobre l’obra: “Volem que s’aclareixi si es respecta la normativa mediambiental, si hi ha suficient justificació per a la despesa que comporta l’obra i si és ajustada” a les dimensions del projecte. S’ha de recordar, en aquest sentit, que un informe intern de l’antiga empresa de la Generalitat per al canal, Regsega, va apuntar el 2011 com a hipòtesi “de màxims” que els treballs que assumeix la Generalitat, que es van adjudicar a finals del 2002

La Generalitat va reprendre les obres de la xarxa secundària del canal al novembre a Sarroca de Lleida.
SOBRECOST
El 2011, un informe de l’empresa pública del canal apuntava a un possible sobrecost del 81% per uns 1.100 milions d’euros, acabin costant un 81% més (fins a 1.928 milions d’euros).

L’empresa pública Infraestructures va rebutjar llavors aquesta possibilitat. La Plataforma de l’Ebre va reiterar ahir la seua “preocupació” perquè el canal sigui en realitat una infraestructura per transvasar aigua de Lleida (i de la conca de l’Ebre) a l’àrea metropolitana de Catalunya. Tomàs va afirmar també que la investigació sobre el Segarra-Garrigues no és una prioritat de la plataforma i que no busquen un conflicte territorial.

Al febrer, el portaveu de la Plataforma va apuntar que el riu Segre aporta el 26% del cabal i el 60% dels sediments que arriben al Delta de l’Ebre, de manera que si s’intercepta part d’aquesta aportació a través de l’increment dels usos aigües amunt l’impacte ambiental “és evident”. La determinació de la Fiscalia sobre el Segarra-Garrigues pot demorar-se encara diversos mesos.
D’altra banda, les obres s’han reprès per zones a Sarroca de Lleida iVerdú després que la Generalitat i l’adjudicatària, Aigües Segarra-Garrigues, les paralitzessin per falta de quòrum entre els regants. A través de les lleis Ómnibus, van posar en marxa una fórmula per reduir el risc com a promotors, de manera que només s’impulsen els treballs pendents allà on els regañís obtenen un 80% de suport al regadiu.

Connexions entre sectors públic i privat també investigades

¿ La Generalitat ha portat davant de la Fiscalia l’adjudicació el 2008 per part de l’Agència Catalana de l’Aigua de l’elaboració del projecte de gestió de la conca fluvial de Catalunya. L’executiu català ha posat en coneixement del fiscal aquests extrems arran d’informes d’Intervenció General i Sindicatura de Comptes que adverteixen sobre irregularitats. El projecte va ser adjudicat a la firma Auding, en UTE amb Artenginy i United Research Services España. Auding va ser dirigida entre el 2006 i el 2011 per Joan Lluís Quer, actual president d’Infraestructures de la Generalitat. Auding va firmar també projectes del Segarra-Garrigues.

Tanmateix, en relació amb la denúncia de la Coordinadora Antitransvasament contra el SegarraGarrigues, la conselleria d’Agricultura ja va rebutjar al febrer qualsevol irregularitat i el conseller Josep Maria Pelegrí es va posar a disposició de l’autoritat judicial per aclarir tots els extrems.

Article anterior

Human right to water and sanitation violated as thousands lose water connections in Detroit: UN asked to intervene

Següent article

La Plataforma @aiguaesvida es suma a la campanya #NoalTTIP

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *