Sin categoría

Representants dels sectors veïnals, laborals i ecologistes presenten denúncies i properes accions contra la privatització d’ATLL i l’ACA

Barcelona, 9 de novembre. Representants dels sectors veïnals, laborals i ecologistes han presentat avui davant l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) diferents demandes i properes accions per la defensa de l’aigua i la seva gestió pública i participativa. Sota el lema Avui és l’aigua, demà la vida. Ni un pas enrere s’ han denunciat les retallades pressupostàries del sector públic de l’aigua, així com els presents acomiadaments i les previsibles reduccions dels estàndards ambientals conseqüència de la privatització del servei.

Ha inaugurat la trobada Oscar Abad, membre del comitè d’empresa de l’Agència Catalana de l’Aigua, aportant la visió laboral, ha recordat l’important servei que ha donat l’ACA a la ciutadania “sanejant les nostres conques, gestionant el medi hídric, millorant la qualitat dels nostres rius i litoral”. Abad recorda que l’ACA va néixer amb un endeutament que ha anat engreixant durant aquests anys amb l’aprovació de tots els partits polítics del parlament. Així, denúncia que la nova mesura per reduir el deute sigui un ERO per un import de 42.000€ i explica que el cost dels treballadors de l’ACA representa un 9% del que es recapta a través del cànon de l’aigua i que tot i les greus conseqüències per la institució i el treballadors suposa menys d’un 1% de l’actual deute de l’ACA. Per tant, afirma “es obvi que l’eliminació de llocs d treball  no té a veure amb millorar la situació econòmica sinó que te a veure amb la política governamental actual de la destrucció de les institucions públiques” y conclou que “el deute no pot ser l’excusa per privatitzar un servei públic”.

Josep Ortiz, membre de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, aportant la visió social, també ha denunciat la tendència privatitzadora actual de tot allò públic en detriment de l’estat del benestar. Ortiz ha recordat que les empreses públiques acumulen deute com a conseqüència de la seva recerca del benestar social, mentre les privades centren la seva activitat en el benefici econòmic.

 Per altra banda, Annelies Broekman, membre d’Ecologistes en Acció i de la Xarxa Nova Cultura de l’Aigua, aportant la veu ambiental, ha recordat que des de la perspectiva ambiental el que es necessita és una es gestió que busqui preservar la seguretat de la vida i el bon estat dels cabals ecològics. “Es necessari evidenciar que l’aigua s’exploti des de l’ interès de la ciutadania i el medi ambient pel que s’ha de garantir un equilibri entre el consum i les possibilitats del medi per no ofegar el recurs” afirma. Així, Broekman ha declarat que la gestió privada de l’aigua busca augmentar clientela, consum i infraestructures, pujant, per tant, les tarifes i deixant de banda els interessos ambientals com n’és exemple la prevenció de la contaminació.  “El respecte de la normativa ambiental i de les legislacions vigents és responsabilitat del Govern de Catalunya perquè les conseqüències les patirà la ciutadania. Defensem el nostre present i el nostre futur, no permetem que els interessos econòmics interfereixin en el bon estat del cicle de l’aigua”

Durant la lectura del manifest s’han denunciat els passos privatitzadors de bona part del sistema públic de gestió del cicle integral de l’aigua i dels seus serveis associats per part del Govern de la Generalitat recolzat pels grans poders econòmics catalans. Així, s’ha fet especial incidència en l’actual situació de l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), denunciant la campanya governamental de descrèdit d’aquestes institucions basada en el deute que arrosseguen. El document deixa clar que la conseqüència social de la privatització d’aquestes institucions públiques serà la pujada de tarifa, argumentant que la ciutadania haurà de pagar, a més del cost del servei de l’aigua i el deute, el benefici empresarial del sector privat (Aigües de Barcelona, després d’augmentar la tarifa més d’un 8.5% l’any 2009, reparteix 90M€ de dividends entre els seus accionistes)

Les organitzacions sota-signants recorden que la responsabilitat de la prestació d’aquests serveis públics bàsics i fonamentals correspon exclusivament a les institucions públiques. Senyalen, per tant, que la gestió privada prioritzarà l’obtenció de beneficis, prioritat que va en detriment de la qualitat del servei i de les prioritats socials, laborals i mediambientals (l’empresa privada Aigües de Barcelona, amb 160 M€ de beneficis, acomiada 194 treballadors alhora que incrementa en un 30% les retribucions de la direcció)

Jaume Delclòs, membre d’Enginyeria Sense Fronteres, ha tancat l’acte recordant que això només és el principi. I en nom de les organitzacions sota-signants ha animat a la ciutadania i a les organitzacions socials a mobilitzar-se i a crear un front social perquè “l’aigua, com la vida, no és una mercaderia”.

Article anterior

AVUI ÉS L’AIGUA, DEMÀ LA VIDA. NI UN PAS ENRERE

Següent article

VIDEO - Roda de Premsa 9 de Novembre contra la privatització de l'aigua a Catalunya

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *