Llobregat, Cardener i AnoiaNotícies

RESOLUCIÓ JUDICIAL Iberpotash ha de buscar una solució per a la muntanya de sal de Sallent

El Suprem imposa un pla a la minera, que veu «inseguretat jurídica»

Iberpotash haurà de presentar un pla de restauració per a la muntanya de sal de Sallent (Bages), després que el Tribunal Suprem rebutgés un recurs de la firma minera. La companyia denuncia «la inseguretat jurídica» que provoca la sentència, però l’acatarà i elaborarà un pla per recuperar l’espai que ara ocupa el runam. La sal és el residu de l’activitat d’extracció de la potassa.

Amb la seva decisió, el Suprem ratifica una altra sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de l’octubre del 2011 . Aquesta sentència va dictaminar que la Generalitat havia d’exigir a Iberpotash un programa de restauració del runam del Cogulló equivalent al pla previst a partir de l’any 2035, data inicialment assenyalada per al cessament de l’activitat minera. Com a conseqüència del pla Phoenix, que preveu concentrar la producció a la veïna Súria, està previst cessar l’activitat minera a Sallent l’any que ve.

sal

El TSJC també va reclamar a la Generalitat que imposés a l’empresa una nova fiança proporcional al runam, que té una mida similar a la muntanya del Tibidabo de Barcelona. Iberpotash -el seu conseller delegat és José Antonio Martínez Álamo- està sorpresa perquè la primera fiança que li va imposar el Govern el 2008 va ser de 585.153 euros, i arran de la sentència del TJSC la va elevar fns als 6,9 milions.

Aquesta sentència arriba pocs dies després que la Comissió Europea anunciés l’obertura d’un expedient a les autoritats espanyoles pel que considera una «mala aplicació» de la directiva de residus de mines al Bages. L’advocat jubilat Sebastià Estradé, veí de Sallent, és un dels promotors de les denúncies contra Iberpotash, filial del grup israelià ICL, propietària de les mines del Bages des del 1998.

Font: El Periódico

Article anterior

La Caixa sale de Agbar para convertirse en accionista de Suez

Següent article

La PDE reitera la petició de retorn progressiu de la concessió del ministransvasament de l’Ebre al Camp de Tarragona

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *